Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана сједница Управног одбора ЦАРДС Пројекта Реформа тржишта рада и развој радне снаге

Објављено: 09.04.2008. 22:18 Аутор: Насловна страна
Јуче је одржана пета сједница Управног одбора ЦАРДС Пројекта Реформа тржишта рада и развој радне снаге који финансира Европска Унија, имплементира британска компанија WYГ Интернатионал, а реализује се од новембра 2007. до септембра 2008. године. Сједницом је предсједавао министар здравља, рада и социјалног старања доц. др Миодраг Радуновић, а присутни су били представници релевантних институција чија је дјелатност уско повезана са тржиштем рада и запошљавања и развојем људских ресурса.

На сједници је исказано задовољство напретком на Пројекту и успјешној сарадњи у изради нацрта Националног акционог плана запошљавања и развоја људских ресурса за период 2008 - 2009. године. Овај софистицирани документ рефлектује интересе свих релевантних институција и, као оперативно-плански документ за наредне двије године, представља основу за спровођење активности на унапређењу функционисања тржишта рада, запошљавања и развоја људских ресурса, као и за планирање алокације буџетских средстава и аплицирање ка страним донаторима.

У том контексту, било је ријечи о Нацрту Стратегије за цјеложивотно предузетничко учење од 2008 - 2013 године, који је усвојен и упућен Дирекцији за развој малих и средњих предузећа у даљу процедуру. Присутни су обавијештени и да су у току израда Нацрта Националног акционог плана за цјеложивотно предузетничко учење, као и припреме за спровођење додатних активности Пилот пројекта за учење о предузетништву у Беранама.

Врло важна компонента Пројекта су и обуке које се спроводе на сјеверу Црне Горе, а које су инициране на основу препорука из Бијеле књиге - документа за информисање и дискусију о развоју људских ресурса у Црној Гори до 2017. године. Основни циљ тог пројекта је развој знања и компетенција, као и способности да се стечена знања и компетенције пренесу на друге.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?