Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак измедју представника Црне Горе и Србије у циљу рјешавања одредјених спорних питања везаних за исплату војних пензија

Објављено: 17.04.2008. 00:40 Аутор: Насловна страна
Данас је у Београду одржан састанак делегација Црне Горе и Републике Србије, у вези са одредјеним питањима везаним за исплату војних пензија. Црногорску делегацију је предводила помоћник министра здравља, рада и социјалног старања Милева Тодоровић, а у саставу делегације су били и представници тог Министарства и Фонда пензијског и инвалидског осигурања Црне Горе. У делегацији Србије су, такође, били представници Министарства рада и социјалне политике, као и Фонда за социјално осигурање војних пензионера.

Црна Гора је измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, из јула 2007. године, војне пензионере увела у систем пензијског и инвалидског осигурања. Тим Законом је утврђено да корисници права из пензијског и инвалидског осигурања, који су та права остварили по војним прописима, а имају пребивалиште у Црној Гори, остварују право на пензију код Фонда ПИО Црне Горе.

У складу са тим, Фонд ПИО је у свој систем укључио 3.050 војних пензионера. Медјутим, како један број корисника права по војним прописима, њих 65, немају пребивалиште, самим тим не испуњавају услове да им се стечено право преведе у складу са Законом, за њих је обустављена даља исплата пензија.

На данашњем састанку је постигнут договор да исплату пензија тим пензионерима преузме Фонд за социјално осигурање војних пензионера Србије.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?