Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Потписан Грански колективни уговор о измјенама и допунама Гранског колективног уговора за здравствену и социјалну дјелатност

Објављено: 01.08.2008. 01:36 Аутор: Насловна страна
Министар здравља, рада и социјалног старања доц. др Миодраг Радуновић и предсједеник Самосталног синдиката здравства и социјалне заштите Ратко Вукчевић, потписали су данас Грански колективни уговор о измјенама и допунама Гранског колективног уговора за здравствену и социјалну дјелатност.

Наведени уговор је резултат вишемјесечних преговора и напора Владе Црне Горе, Министарства здравља, рада и социјалног старања, Фонда за здравствено осигурање и Синдиката здравства и социјалне заштите, да се изнађе начин за повећање укупних примања запослених у здравственој и социјалној дјелатности.

Најбитнији резултати преговора су садржани у значајном повећању накнаде за прековремени рад и рад ноћу са 40% на 80% по сату, те повећању накнаде за 24 - часовна дежурства са 10% на 13% вриједности цијене рада утврђене за текући мјесец увећане коефицијентом запослених, а за 16 - часовно дежурство са 7% на 9%, са минулим радом.

Такодје је повећана накнада за приправност са 7% на 10% основне цијене рада запосленог по сату за сваки сат приправности код куће, а значајно повећање је и додатак на зараду свим запосленим у висини од 40 због потреба обезбједјивања континуитета у раду установа здравствене и социјалне дјелатности. Извршене су значајне корекције коефицијента за руководјење, као и субспецијалистима, у износу најниже цијене рада. Неопходно је указати да је повећана и накнада за одвојени живот, која сада износи 6 најнижих цијена рада, умјесто досадашњих двије цијене рада.

Доношење овог Уговора представља корак ка побољшању стандарда запослених у овим значајним дјелатностима, првенствено најугроженијих категорија запослених.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?