Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства здравља, рада и социјалног старања поводом смрти македонске држављанке Барбаре Лазаров

Објављено: 05.08.2008. 21:15 Аутор: Насловна страна
Поводом смрти македонске држављанке Барбаре Лазаров, која је преминула 10 дана након повратка из Црне Горе у Македонију, Министарство здравља рада и социјалног старања обавјештава јавност о сљедећем:

Барбара Лазаров јавила се у Дом здравља у Будви, 18. јула 2008. године, око 22 сата, када је ординирајући љекар констатовао мучнине, повраћање, јаке болове у стомаку и учестале столице уз оскудно крварење, и упутио је на хируршку консултацију у Општу болницу у Котору. Међутим, пацијенткиња није, по налогу љекара, отишла у Општу болницу Котор, већ се сјутрадан, 19. 07. 2008. године, у послеподневним часовима, због погоршања стања поново јавила у Дом здравља у Будви, одакле је са упутом који је добила након првог јављања, санитетским возилом у пратњи медицинске сестре превезена у Општу болницу Котор. У которску болницу је примљена 19. 07. 2008. године, у 16,30 часова и смјештена на инфективно одјељење, гдје је узета детаљна анамнеза и спроведен медицински третман. Из отпусне листе произилази да је мајка одбила даље узимање лабораторијских налаза и против воље љекара 21. 07. 2008. године, затражила отпуст из болнице.

До овог тренутка нијесмо били у могућности да поуздано утврдимо кад је несрећна дјевојка напустила Црну Гору, као и појединости о даљем медицинском третаману, имајући у виду да је од изласка из Опште болнице у Котору, до смрти у Клиници за инфективне болести у Скопљу, 03. 08. 2008. године, прошло више од 10 дана.

Неоспорно је да је покојна Барбара Лазаров, била под медицинским надзором, да је примијењен адекватан медицински третман, који је прекинут на захтјев мајке.

Здравствено санитарана инспекција извршила је инспекцијски надзор и узорковање у ресторану "Лифе", у коме је према наводима у медијима, Барбара била претплаћена на исхрану са групом туриста. Резултати анализа се очекују.

Министарство здравља, рада и социјалног старања је у контакту са Министарством здравља Македоније, изражавајући спремност да одговори на све захтјеве и предузме мјере које су од значаја за утврдјивање узорка смрти македонске држављанке.

Епидемиолошка ситуација у Црној Гори је стабилна. Према евиденцији Института за јавно здравље Црне Горе, у току јула 2008. године, осим епидемије вирусног менингитиса, који се ове године јавио у епидемијској форми у Подгорици и Даниловграду, и који поприма силазни тренд, као и цријевне инфекције од које је обољело 12 особа у Буљарицама, других заразних болести у епидемијском облику, није било.

ПР служба
Министарства здравља, рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?