Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај о раду Инспекције рада у току љетње туристичке сезоне на приморју за период 15.06 - 31.08. 2008 године

Објављено: 17.09.2008. 20:11 Аутор: Насловна страна
Сходно плану рада инспектори који послове из своје надлежности обављају у континенталном дијелу државе док траје туристичка сезона, врше надзор из своје надлежности на територији шест приморских општина.
Оррганизацију рада инспектора рада и непосредне распореде у раду врше глани инспектор и руководилац инспекције рада који су сво вријеме трајања туристичке сезоне присутни на терену .Ово је битно истаћи због значаја инспекцијских контрола и броја субјеката надзора као и броја запослених који су надзором обухваћени.
Организација рада инспектора рада проводи се на начин да приоритет у надзори имају субјекти са највећим бројем запослених а то су на црногорском приморју у овом трнутку хотели.
Према подацима, који су дневно од инспектора рада добијани констатовано да је стање усклађености радних односа са законом знатно боље него у истом периоду прошле године али далеко од уређеног.Наиме у периоду од 15.06.2008године до31.08.2008године инспектори рада су извршили 2682 контроле и утврдили 1571 неправилности.
Овдје је битно истаћи да се претежан број неправилности односи на непоштовање законом урврђених права запослених који су у легалном радном односу.Послодавци запосленим ускраћују право на дневни одмор,недјељни одмор ,право на законом утврђен број дана годишњег одмора.....а често у досијеу недостаје уговор о раду или ако га има потписан ја само од послодавца што указује да запослени није упознат са својим правима и обавезама.Затим инспектори рада констатују да је запослени од стране послодавца пријављен на пензијско инвалидско али не и на здравствено осигурање.Непоштовање ових права запослених указује, прије свега на не познавање прописа од стране послодаваца и на повјеравање обављања ових послова нестручним лицима.Садржина и форма уговора о раду које инспекцијским надзором утврдимо на терену готово уопште не одговара законом прописаној ,а у комуникацији са послодавцима инспекторима се презентира да послове око радног ангажовања запослених обављају нестручна лица.Сваки послодавац на терену буде поучен и упућен како да законито заснује радни ноднос са запосленим и која су им узајамна права и обавезе од стране инспектора рада.
Присуство великог броја нерезидената ,а због дефицита стручно оспособљених лица са подручја наше државе,у великој мјери компликује рад послодаваца јер на потпуно другачији начин је уређен начин раднохг ангажовања нерезиденних физичких лица.
У извјештајном периоду на територији приморских општина по основу радног ангажовања 22 200 нерезидентних физичких лица на рачун Завода за запошљавања је уплаћено 1.611,953,75 еура .

На осигурање код фонда ПИО пријављено је 11101 лица.
Истичем да рад на црно као појавни облик сиве економије није престао да постоји ,али се може констатовати да је сведен на ниво његовог присуства у земљама развијене Европе.Значи у мање од 10% контролисаних субјеката надзора утврђено је присуство лица са којима послодавац није закључио уговор о раду и није га пријавио на обавезно социјално осигурање.

Током извјештајног периода од стране инспектора рада изречено је и наплаћено је 1224 мандатних казни у укупном износу од 201.960.00 еура, изречено је 296 указивања,донесено је 155 рјешења од којих 127 рјешења о забрани рада,поднесено је 9 захтјева за покретање прекршајног поступка и поднесене су 3 кривичне пријева ,а све због повреде службеног печата на објектима којима је изречена мјера привремене забране рада.


Значајан задатак који су у овом периоди веома успјешно обављали инспектори рада је и сузбијање рада на црно у приватним здравственом установама.Ово је програмски задатак нашег Министарства и рад ове инспекције у значајној мјери је допринио сузбијању сиве економијеу овој области.У извјештајном периоду контролама ове инспекције обухваћено је 252 приватних здравствених установа а у 27 је изречена привремена мјера забране рада због ангажовања запослених на црноа наплаћено је мандатних казни због мањкавости у закључивању уговора о раду и уређења радно-правних односа запослених у приватним здравственим установама.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?