Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Делегација Министарства здравља, рада и социјалног старања Црне Горе учествује у раду друге Регионалне конференције под називом "Будућност примарне здравствене заштите на Балкану: одговори на изазиве"

Објављено: 13.10.2008. 23:41 Аутор: Насловна страна
Делегација Министарства здравља, рада и социјалног старања Црне Горе, коју предводи помоћник министра Горица Савовић, учествује у раду друге Регионалне конференције, која се под називом "Будућност примарне здравствене заштите на Балкану: одговори на изазиве", одржава у Београду, 13. и 14. октобра 2008. године, у организацији Министарства здравља Србије.

Конференција представља прилику да доносиоци одлука и креатори здравствене политике сагледају горућа питања здравствене заштите у региону и критички се осврну на изазове са којима су суочени, те да размијене стратегије и уче кроз расположива компаративна искуства и унаприједе сарадњу са другим актерима који се суочавају са истим изазовима.

Током првог дана, господја Савовић је упознала присутне са реформским напорима Владе Црне Горе на довођење система здравства у стање оптималне функционалности, како би се у оквиру расположивих средстава постигао највећи ефекат по здравствено стање становништва. Она је истакла да је здравство један од најосјетљивијх сегмената друштва, високо детерминисан специфичношћу социо-економског контекста у којем битише, те да не постоји универзална пракса која би се могла примијенити као готови модел за унапријеђење његове ефикасности. Управо из тог разлога Црна Гора се одлучила да у контексту расположивих, компартивних искустава развије сопствени модел реформе примарне здравствене заштите.

На крају, помоћник министра је истакла да је Свјетска банка, која је стратешки партнер Владе у реформи здравства, признала и препознала Црну Гору као водећу реформску снагу у региону, која је достигла ниво стандарда и служи као модел успјешног реформисања система.

Конференција наставља са радом и сјутра.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?