Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај о раду инспекције рада за период септембар октобар 2008. године

Објављено: 14.11.2008. 20:30 Аутор: Насловна страна
У извјештајном периоду инспектори рада су извршили су 1512 контрола. Наиме, након усвајања Закона о раду (ступио на снагу 27 августа 2008године) битно је измијењена надлежност инспекције рада.

Овим законом је у члану 22. члану 24. и члану 26. утврђена обавезна трансформација радног односа са одређеног на неодређено уз сагласност запосленог. Трансформација радног односа на овај начин је искорак у заштити права на рад запослених и ово право запослени користе.
У извјештајном периоду било је 6 трансформација радног односа. Обзиром на кратак период примјене овог правног института и необавијештености запослених да имају право на трансформацију радног односа у рад на неодређено вријеме у случају да раде без уговора о раду, затим ако раде са уговором који је истекао и у случају да у уговору на одређено вријеме није то вријеме назначено, број трансформисаних радних односа није занемарљив.

Битно је истаћи да инспектори контролом утврде да постоји извјестан број запослених који не желе трансформацију радног односа.
Контролом у извјештајном периоду утврђено је 685 неправилности, прије свега непоштовање права запослених у легалном радном односу.
У овом периоду иницијативом за вршење инспекцијског надзора обратило се 141 запослених, а због утврдјених неправилности изречено је 347 мандатних казни у износу од 57.255,00. Изречена су 4 закључка о изрицању новчене казне у износу од 12.050,00, затим је поднијето 42 Захтјева за покретање прекршајног поступка, донијето је 138 Рјешења о отклањању неправилности, изречено је 60 забрана рада и на Записнике о извршеном инспекцијском прегледу 276 пута указано да се неправилности отклоне у одредјеном року.

Након завршетка туристичке сезоне, која је посебан изазов за инспекторе рада јер огроман број запослених је сконцетрисан на приморју, инспектори рада приступили су реализацији плана рада а прије свега контролама на градилиштима која запошљавају велики број нерезидентних физичких лица.

Према плану рада ове инспекције сваке недјеље се организује надзор у послеподневним часовима угоститељских објеката и утврђено стање је показало неопходност овако организованог надзора.
Током извјештајног периода на обавезно социјално осигурање пријављено је 7366 лица.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?