Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Делегација Министарства здравља, рада и социјалног старања учествовала на Другој Еуро медитеранској министарској конференцији о здрављу у Египту

Објављено: 18.11.2008. 21:03 Аутор: Насловна страна
Делегација Министарства здравља, рада и социјалног старања, коју је предводио министар Миодраг Радуновић, учествовала је на Другој Еуро медитеранској министарској конференцији о здрављу, коју је оранизовало Министарство здравља Египта, Министарство здравља, младих, спорта и асоцијација Француске као предсједавајуће Европском Унијом, и Европске комисије.

Циљ Конференције је унапређење међународне сарадње и развијање удружених радних програма, те јачање здравствених система и осигуравање ефикасног колективног одговора на заједничке здравствене изазове у Еуро-Медитеранској регији.

Конференција је посебну пажњу посветила јачању здравствених система у Региону, незаразним болестима и њиховом нарочитом порасту у јужним Медитеранским здравственим системима, као и заразним болестима. Један од циљева Конференције је и јачање и интеграција здравствених система у Еуро- Медитеранском региону, са посебним нагласком на укључивање превентиве у политику јавног здравља.

На конференцији је усвајена Декларација којом је у начелу дефинисана будућа сарадња земаља чланица Еуро Медитеранског региона. Земље - чланице Барселонског процеса, Уније за Медитеран, обавезале су се на израду заједничких пројеката и програма како на билатералном, тако и на Европском нивоу (у сарадњи са Европском Комисијом), како би поспијешиле сарадњу и размјену искустава између партнерских земаља. Декларација уједно представља и прилику за успостављање боље кооперације и координације пројеката и програма на билатералном и мулитателарном нивоу, на пољу здравствених система и сузбијања незаразних и заразних болести.

Министар Радуновић је имао више билатералних сусрета, међу којима и са министром здравља Египта Хатемом Мостафом Ал Габалијем, те помоћником министра здравља, рада и социјалне политике Италије Феруцијом Фациом и савјетницом у Министарству здравља и социјалне скрби Републике Хрватске Даницом Крамарић. Током тих разговора договорено је да се у оквиру будуће сарадње акценат стави на јачање здравствених система и програме превенције лијечења незаразних болести.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?