Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар здравља, рада и социјалног старања доц. др Миодраг Радуновић разговарао са проф. др Маријом Стрнад

Објављено: 29.11.2008. 00:35 Аутор: Насловна страна
Министар здравља, рада и социјалног старања доц. др Миодраг Радуновић разговарао је данас са замјеником директора хрватског Завода за јавно здравље, проф. др Маријом Стрнад, која борави у дводневној посјети Црној Гори. Проф. др Марија Стрнад професор је Медицинског факултета у Загребу и члан здравственог савјета НВО Еуропа донна - форум за Хрватску. До сада је објавила више од 250 радова, а спољни стручни сарадник је у Министартву здравља и социјалне скрби Републике Хрватске и члан повјереништва за спровођење Националног програма раног откривања рака дојке.

Министар Радуновић је упознао гошћу са функционисањем здравственог система у Црној Гори, осврнувши се посебно на област онкологије и радиологије. Договорена је сарадња у области раног откривања рака дојке и других малигних обољења, међу којима и рак дебелог цријева, грлића материце и простате. Министар је позвао професорку Стрнад да као експерт помогне и у изради националне стратегије незаразних болести, која ће до краја године бити упућена Влади Црне Горе на усвање. Најављено је и формирање националног тима при Министартсву, који би чинили онколози, епидемиолози и изабрани доктори, који би били координатори за три црногорске регије, као и представници НВО сектора.

Госпођа Стрнад је током боравка у Црној Гори посјетила и Институт за јавно здравље и Дом здравља у Даниловграду, који према њеној оцјени веома успјешно спроводин пилот пројекат раног откривања карцинома дојке, односно превентивне мамографске прегледе за све жене између 50. и 69. година живота. Након тога, гошћа из Хрватске је одржала предавање на Медицинском факултету, гдја је представила Национални програм за рано откривање рака дојке, који се у Хрватској примјењује од 2006. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?