Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Копенхаген: Делегација Министарства здравља, рада и социјалног старања учествовала на Првом регионалном састанку о имплементацији Талинске повеље

Објављено: 10.02.2009. 00:00 Аутор: Насловна страна
Делегација Министарства здравља, рада и социјалног старања је 05. и 06. фебруара 2009. године учествовала на Првом регионалном састанку о имплементацији Талинске повеље (Фирст регионал фоллоw уп меетинг он тхе Таллин Цхартер), у Копенхагену.

Основна улога Повеље, која је усвојена 27. јуна 2008. године у Талину (Естонија), садржана је у установљавању здравствених система који ће омогућити ефикаснију и доступнију здравствену заштиту за све категорије становништва, што ће допринијети сузбијалњу сиромаштва и неједнакости.

На састанку у Копенхагену учествовале су 53 земље, а састанак је организован под покровитељством WХО-а (Свјетска здравствена организације регионалне Канцеларије за Европу и Владе Велике Британије (УК).

Делегација Црне Горе, у којој су били секретар Министарства Смиљка Котлица и савјетник Нина Миловић, учествовала је на пленарној сесији о актуелним питањима од великог значаја за функционисање здравственог система Црне Горе и за имплементацију основних вриједности садржаних у Талинској повељи.

Регионална канцеларија СЗО за Европу, у којој су били директор др Марк Данзон и замјеник директора др Нат Менабде, изразила је спремност да и у условима глобалне кризе подржи реформе здравствених система и друге мјере које ће земље чланице предузети, у циљу имплементације Повеље и унапређења сопствених здравствених система. СЗО је оцијенила да је свјесна разлика између земаља чланица, због чега ће евалуација и мониторинг Повеље у земљама чланицама бити веома компликовани, али да ће СЗО помоћу импута које ће пружити свака земља појединачно, бити установљени потребни индикатори који су од круцијалне важности када су у питању здравствени системи.

СЗО ће се у наредном периоду бавити анализом утицаја глобалне кризе на здравствени систем у Региону и проналажењем најбољих механизама за превазилажење новонасталих изазова.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?