Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Резултати о лабораторијским анализима хране за бебе "Аптамил 1"

Објављено: 11.02.2009. 00:36 Аутор: Насловна страна
Здравствено-санитарна инспекција Министарства здравља, рада и социјалног старања је, након обавјештења у којем је увозник хране за дјецу "Аптамил 1" навео да је у неким паковањима утврђено присуство тамнобраон и свијетлих честица праха, обавила инспекцијски надзор и, у складу са надлежностима, забранила промет затечене количине, а дистрибутеру наложила њено повлачење из промета.
Том приликом су узети узорци за лабораторијска испитивања и предати у овлашћену лабораторију.
Лабораторијским испитивањем утврђено је да су узети узорци микробилолошки и хемијски исправни, али како су присутне мале количине честица тамно смеђе боје, што није у складу са важећим прописима (Правилник о условима у погледу здравствене исправности дијететских намирница које се могу стављати у промет ("Сл. лист СФРЈ", бр. 04/85, 70/86, 69/91)), Здравствено-санитарна инспекција ће у складу са Законом о безбједности хране ("Сл. лист ЦГ", бр. 14/07) контролисати поштовање изречене забране стављања у промет те хране.
У мишљењу Института за јавно здравље, наводи се да су честице идентификоване у донијетим узорцима највјероватније настале услед карамелизације млијечног праха, што је довело до промјене њихове боје.
Министарство здравља, рада и социјалног старања се захваљује увознику - предузећу Баyфарм - на сарадњи и изузетно брзим мјерама заустављања дистрибуције производа за који је постојала сумња у здравствену исправност.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?