Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Информација о појачаном санитарном надзору здравствено-санитарне инспекције на граничним прелазима у Црној Гори

Објављено: 04.05.2009. 22:23 Аутор: Насловна страна
На основу епидемиолошке процјене и расположивих информације о оболијевању од грипа А(Х1Н1) у свијету, СЗО је донијела одлуку да постојећи ниво узбуне за настанак пандемије подигне са фазе 4 на фазу 5.
У овој фази ефикасне мјере укључују надзор, рано откривање и третман случајева и контролу инфекције у свим здравственим установама.
У складу са тим и препорукама Института за јавно здравље, који пажљиво прати ситуацију у цијелом свијету, Одјек за послове здравственосанитарне инспекције у циљу спречавања уношења инфекције грипом А(Х1Н1) од 01.05.2009.године спроводи на свим граничним прелазима у Црној Гори појачан санитарни надзор.
На граничним прелазима од већег епидемиолошког значаја организовано је стално присуство санитарних инспектора који поступају у складу са препорукама и смјерницама достављеним од стране Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Црне Горе.
Надзор над путницима на граничним прелазима, санитарни инспектори спроводе у сарадњи са Управом полиције и Царине.
У свим подручним јединицама санитарни инспектори су успоставили комуникацију са приправним службама при Домовима здравља, како би се у случају потребе извршио транспорт и смјештај обољелих лица.
Стални санитарни надзор над путницима који долазе из земаља у којима је регистрована инфекција новим вирусом инфлуенце А(Х1Н1) спроводи се на следећим граничним прелазима:
Аеродром Голубовци
Аеродром Тиват
Лука Бар
Лука Котор
Лука Зеленика
Копнени прелаз Дебели бријег
Копнени прелаз Добраково
На наведеним прелазима инспектори су стално присутни и поступају у складу са добијеним препорукама и принципима санитарног надзора.
На граничним прелазима који су са епидемиолошког аспекта мањег значаја одређена је приправност санитарних инспектора. То су следећи гранични прелази:
Сукобин
Шћепан Поље
Враћеновићи
Илино Брдо
Драченовац
Кула
Кобила
Ранче
Метаљка

На свим граничним прелазима санитарни инспектори путницима који долазе из земаља у којима је регистрован нови вирус грипа А(Х1Н1), поред узимања анамнестичких података ради утврђивања симптома који би могли указати на могућу инфекцију вирусом овог грипа, уручују упитнике са препорукама и маске. Поред тога инспектори бележе податке о њиховом даљем кретању у Црној Гори и бројеве мобилних телефона.
Препоруке и упитници упућују путнике на који начин да прате своје здравствено стање и како да поступе у случају испољавања симптома инфекције грипом А (Х1Н1). Упитници су припремљени и одштампани и на енглеском језику, како би омогућила лакша комуникација инспектора са страним држављанима који долазе у Црну Гору.
За санитарне инспекторе и службенике Управе полиције и Царине који сачекују путнике, обезбиједјене су заштитне маске и рукавице на свим граничним прелазима.
Појачан санитарни надзор на свим граничним прелазима спроводиће се и даље, у складу са препорукама Института за јавно здравље, које се свакодневно усклађују на основу процјене епидемиолошке ситуације у свијету.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?