Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарство здравља, рада и социјалног старања поводом изјаве генералног секретара Савеза синдиката Црне Горе Веселина Вујановића, у тексту објављеном 8. маја 2009. године у Независном дневнику Вијести под насловом Радницима

Објављено: 08.05.2009. 22:23 Аутор: Насловна страна
Влада Црне Горе је 04.07.2008. године са Савезом синдиката Црне Горе, потписала Меморандум о начину, динамици и критеријумима исплате отпремнина лицима за чијим радом је престала потреба у бившим друштвеним предузећима у периоду јул 2000 децембар 2007 године, а која нијесу остварила право на исплату отпремнине у току процеса преструктурирања и приватизације ових предузећа . Тим Меморандумом је у тачки 1. предвиђено да се исплата средстава на име отпремнине врши у износу од 1.926,55 по запосленом, а тачком 2. да се ова исплата реализује на основу критеријума које утврди Савез синдиката Црне Горе, који је истовремено био дужан да сходно потписаном Меморандуму сачини спискове предузећа по појединим општинама, као и спискове лица у оквиру тих предузећа којима је исплата отпремнине намијењена.

Министарство здравља, рада и социјалног старања је по сазнању да је исплата отпремнина реализована у износу од 1.900,00 по поједином лицу, у писаној комуникацији обавијестило Савез синдиката Црне Горе да се наведеним лицима треба исплатити разлика од по 26,55 , јер се одребом Меморандума не дозвољава креативно тумачење, па се стога исплата отпремнине мора вршити у тачно прецизираном износу од 1.926,55 , у складу са закључком Владе Црне Горе.

С тим у вези истичемо да је на иницијативу ССЦГ, Влада прихватила предлог Министарства финансија и Министарства здравља, рада и социјалног старања да се средства из стечајне масе АД Рудник мрког угља Беране која припадају Влади у износу од 188.000 еура у цјелости усмјере за исплату отпремнина запослених за чијим радом је престала потреба у овом душтву у периоду јул 2000- децембар 2007. године, а преостали дио средстава до 1.926,55 еура, односно ту разлику, ССЦГ је прихватио и обавезао се да ће је исплатити.

Зато господина Вујановића подсјећамо и истичемо да је Влада односно Министарство финансија извршило своју обавезу према радницима АД Рудника мрког угља Беране, а да Синдикаа Црне Горе и господин Вујановић дају објашњење радницима овог предузећа зашто нијесу и неће да испуне своју обавезу, односно нека им објасне на основу којег критеријума су искључени са списка предузећа Црне Горе, за која су предвиђена средства за исплату отпремнине а која им по потписаном Меморандуму припадају.







Да ли вам је садржај ове странице био од користи?