Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар здравља, рада и социјалног старана доц. др Миодраг Радуновић примио амбасадорку Ненси Г. Бринкер

Објављено: 11.05.2009. 23:08 Аутор: Насловна страна
Министар здравља, рада и социјалног старана доц. др Миодраг Радуновић примио је данас оснивача и директора највеће свјетске фондације посвећене борби против рака дојке амбасадора Ненси Г. Бринкер, која је до сада прикупила и употријебила у хуманитарне сврхе преко милијарду долара.

Током састанка министар Радуновић је упознао представнике организације Сусан Г. Комен за лијек са актуелним, приоритетним, задацима Министарства који се односе на имплементацију Стратегије за незаразне болести, која је усвојена у децембру 2008. године. Апострофирајући значај превенције и раног откривања карцинома, министар је најавио отварање Клинике за онкологију и радиотерапију регионалног карактера у оквиру Клиничког центра Црне Горе, за крај године.

С обзиром на чињеницу да се фондација Сусан Г. Комен за лијек првенствено бави проучавањем и финансирањем проучавања карцинома дојке, министар Радуновић је нагласио да то обољење представља значајан медицински проблем данашњице. У Црној Гори је реализован пројекат раног откривања карцинома дојке у Дому здравља у Даниловграду, а започети су исти пројекти у Беранама и Котору. У фази припреме је организација јединственог систематског скрининга у читавој земљи, гдје ће се редовно пратити све жене старије од 40 гоидна. Министар је, такође, нагласио да постоји реалан проблем скрининга укупног броја обољелих и резултата лијечења карцинома дојке. Новим Законом о збиркама података у области здравства предвиђена је израда регистара за малигне болести, чиме се превазилази тај проблем. У том контексту он је најавио да ће се упоредо радити и скрининг програм раног откривања карцинома грлића материце и дебелог цријева.

Амбасадорка Ненси Г. Бринкер проглашена је једном од 100 најутицајнијих личности у свијету за 2008. годину. Њена фондација позната је као водећа институција која је посвећена борби против рака дојке. Има више од 100.000 волонтера који сарађују кроз мрежу од 125 америчких и међународних филијала. Добитница је више међународних признања, а личним примјером и искуством у борби против карцинома дојке указује на важност разумијевања те тешке болести.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?