Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Информација о појачаним активностима Здравствено-санитарне инспекције на граничним прелазима у Црној Гори због појаве новог грипа А/Х1Н1

Објављено: 12.05.2009. 21:31 Аутор: Насловна страна
Здравствено-санитарна инспекција Министарства здравља, рада и социјалног старања на основу препорука Инстута за јавно здравље, који континуирано прати епидемиолошку ситуацију у свијету везано за појаву новог грипа А(Х1Н1), наставља са појачаним санитарним надзором граничних прелаза у Црној Гори.
Списак земаља у којима се региструје ово обољење на основу пријављивања Свјетској здравственој организацији, се свакодневно шири, тако да је у тренутно у 30 земаља лабораторијски потврђена инфекција грипом А/Х1Н1, од које је до сада преминуло 48 лица ( Извор података: Европски центар за контролу и превенцију болести ЕЦДЦ, WХО и ЦДЦ).
У Црној Гори до сада није регистрован ниједан случај инфекције вирусом грипа А/Х1Н1, као ни у земљама у нашем најближем окружењу. Сумња да је због инфекције вирусом овог грипа преминула једна Албанка у Приштини је одбачена након обављених тестова у лабораторији Института Торлак .
На граничним прелазима од већег епидемиолошког значаја организовано је стално присуство санитарних инспектора који поступају у складу са препорукама и смјерницама достављеним од стране Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Црне Горе.
Стални санитарни надзор над путницима који долазе из земаља у којима је регистрована инфекција новим вирусом инфлуенце А(Х1Н1) спроводи се на следећим граничним прелазима:
Аеродром Голубовци
Аеродром Тиват
Лука Бар
Лука Котор
Лука Зеленика
Копнени прелаз Дебели бријег
Копнени прелаз Добраково
На наведеним прелазима инспектори су присутни приликом свих долазака путника и поступају у складу са добијеним препорукама и тренутном епидемиолошком ситуацијом.
На граничним прелазима који су са епидемиолошког аспекта мањег значаја одређена је приправност санитарних инспектора. То су слиједећи гранични прелази:
Сукобин
Божај
Шћепан Поље
Враћеновићи
Илино Брдо
Драченовац
Кула
Кобила
Ранче
Метаљка
Надзор над путницима на граничним прелазима, санитарни инспектори спроводе у сарадњи са Управом полиције и Управом царине Црне Горе.
У свим подручним јединицама санитарни инспектори су успоставили комуникацију са приправним службама при Домовима здравља, како би се у случају потребе извршио транспорт и смјештај обољелих лица.
Институт за јавно здравље свакодневно доставља ажуриране спискове земаља у којима се региструје појава новог грипа, а они се прослеђују свим инспекторима на терену , Управи полиције и Управи царине.
На граничним прелазима санитарни инспектори од свих путника који долазе из земаља у којима је регистрован нови вирус грипа А(Х1Н1), узимају податке ради утврђивања симптома који би могли указати на могућу инфекцију вирусом овог грипа и дају упитнике са препорукама и заштитне маске. Поред тога инспектори бележе информације о њиховом даљем кретању у Црној Гори и бројеве мобилних телефона.
Препоруке и упитници упућују путнике на који начин да прате своје здравствено стање и како да поступе у случају испољавања симптома инфекције грипом А(Х1Н1). Упитници су припремљени и одштампани поред нашег и на енглеском и албанском језику, како би се омогућила лакша комуникација инспектора са свим путницима који долазе у Црну Гору.
За санитарне инспекторе и службенике Управе полиције и Управе царине који контролишу путнике, обезбиједјене су заштитне маске и рукавице на свим граничним прелазима.
Црна Гора је у ризику од ширења инфекције вирусом грипа А(Х1Н1) као и све остале земље у свијету, јер се ради о новој, непознатој болести о чијем ширењу је немогуће давати поуздане прогнозе, те ће се стога и даље спроводити појачан санитарни надзор и друге превентивне мјере на свим граничним прелазима.


Др Љиљана Јовићевић
главни здравствено-санитарни испектор


ПР служба
Министарства здравља, рада и социјалног старања





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?