Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар здравља Миодраг Радуновић разговарао са консултантом Светске здравствене организације за медицину рада др Јормом Рантаненом

Објављено: 26.06.2009. 21:35 Аутор: Насловна страна
Министар здравља др Миодраг Радуновић примио је данас консултанта СЗО за медицину рада, експерта у тој области у Финској, Холандији, Бразилу и Чилеу, др Јорма Рантанена.

Министар Радуновић је упознао госта са реформом здравственог система у Црној Гори, заснованог на унапређену примарне здравствене заштите и обезбјеђивању квалитетног, ефикасног, рационалног и финансијски одрживог здравственог система. Као резултат реформских напора конципиран је нови модел организације ПЗЗ, који почива на концепту изабраног доктора и центрима за подршку. Министар је истакао да је у центру пажње новог, реформисаног система ПЗЗ, осигураник.

Приликом дефинисања реформског нормативног оквира, предвиђено је да се дјелатност медицине рада реализује на примарном и секундарном нивоу, и то кроз амбуланте медицине рада на примарном нивоу, те оснивање института за медицину рада на секундарном нивоу. Такодје је предвиђено да медицина рада по свом садржају буде превентивног карактера, што значи да је дијагностика и лијечење у опису посла изабраног доктора, а не служби медицине рада.

Господин Рантанен је истакао да су све земље, које су уложиле у здравствену заштиту на раду, добиле економскке бенефите и обезбиједиле бољу продуктивност, па је показао спремност да помогне овај пројекат и кроз експертску помоћ и кроз финансирање прецизно постављених пројеката Министарства.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?