Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар здравља доц. др Миодраг Радуновић примио професора на Колумбија Универзитету у Њујорку др Алана Роса

Објављено: 08.07.2009. 20:49 Аутор: Насловна страна
Министар здравља доц. др Миодраг Радуновић примио је данас др Алана Роса, професора на Колумбија Универзитету у Њујорку, организатора за едукацију и обуку кадрова из области ургентног медицинског збрињавања за Југоисточну Европу и др Сатхит Балсарија, специјалисту ургентне медицине на Колумбија Универзитету у Њујорку.

Министар Радуновић упознао је господина Роса са реформом здравственог система у Црној Гори, заснованог на унапрјеђену примарне здравствене заштите и обезбјеђивању квалитетног, ефикасног, рационалног и финансијски одрживог здравственог система, као и о реформи Хитне медицинске помоћи која предвиђа нове организационе стуктуре и утврђује оснивање Завода за ХМП.

Хитна медицинска помоћ, како је истакао министар Радуновић, је дјелатност од посебног интереса за сваку државу, па и за Црну Гору. Закон о хитној медицинској помоћи предвиђа да она буде једнако доступна сваком грађанину Црне Горе, а не да то зависи од мјеста становања грађанина или од удаљености од здравствене установе или других параметара.

Министар Радуновић упознао је госта и са оснивањем Завода за хитну медицинску помоћ, који је предвиђен овим Законом, а који ће подразумијевати оснивање диспечерског центра, који управља теренским медицинским екипама. Он предвиђа реанимацију основних животних функција на мјесту несреће свима којима је то потребно. Предвиђа хитан санитетски транспорт, послије стабилизовања здравственог стања пацијента до ургентних центара и пријемних амбуланти општих болница. Министар је истакао да ће Влада ускоро донијети одлуку о оснивању Завода за ХМП са пратећом управном структуром.

Др Рос предложио је министру Радуновићу едукацију љекара и медицинских техничара из Црне Горе на Колумбија Универзитету у Њујорку од стране еминентних стручњака из ургентне медицине, као и обучавање особља ХМП у едукационом центру самог Завода. Програм едукације био би усклађен са програмом који је предвиђен Законом о хитној медицинској помоћи, усвојеним прошле године. На састанку је истакнуто и да је пилот пројекат едукације особља ХМП у Улцињу дао добре резултате.


Састанку су присуствали начелник ХМП др Саша Стефановић, директор Ургентног центра КЦЦГ др Владимир Добричанин и директор ЈЗУ Дом здравља Улцињ др Гани Караманага.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?