Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар здравља доц. др Миодраг Радуновић примио истакнуте професоре докторе Католичког Универзитета у Риму Гуида Цостамагна и Пиерфранцесца Бассиа

Објављено: 22.07.2009. 23:24 Аутор: Насловна страна
Министар здравља доц. др Миодраг Радуновић примио је данас проф. др Гуида Цостамагна, ендоскописту, гастроентеролога и хирурга и проф.др Пиерфранцесца Бассиа, уролога из Италије. Посјета двојице истакнутих професора Католичког Универзитета у Риму, водеће установе те врсте у Италији, за Црну Гору је од вишеструког значаја, посебно у циљу успостављања дугорочне професионалне и научне сарадње у медицини између двије државе.

Министар Радуновић упознао је госте са системом здравства у Црној Гори и реформама које се спроводе у циљу да здравствена заштита буде доступнија грађанину. Уз подсјећање да је завршена реформа примарне здравствене заштите, министар Радуновић је истакао да предстоји реформа секундарног и терцијарног нивоа, те да ће њихова стручна подршка значајно допринијети унапрјеђењу здравственог система. Било је ријечи и о могућем ангажовању ових професора на Медицинском факултету у Подгорици, што би значајно допринијело подизању нивоа знања из ове области медицине код нас.

Професори Гуидо Цостамагно и Пиерфранцесцо Бассиа упознали су министра о увођењу нових метода лијечења из ових области и могућност увђјења у наше установе, као и едукацији наших доктора путем информатичких технологија, којим би се омогућило директно праћење обављања хируршких интервенција. Било је ријечи и о другим видовима сарадње, а посебно могућностима приступања црногорских удружења Европској асоцијацији уролога, као и Европској асоцијацији за ендоскопију чији је предсједник господин Цостамагна. Овом приликом Удружење гастроентеролога Црне Горе је предало захтјев за учлањење у ово удружење.

Професори Цостамагна и Басси, након сусрета са министром Радуновићем, посјетили су Медицински факултет у Подгорици, гдје су разговарали са продеканом за наставу проф. др Милицом Мартиновић, као и Клинички центар Црне Горе гдје су се састали са директором те Установе др Оливером Миљановић и директором Центра за науку доц.др Филипом Вукмировићем.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?