Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Сусрет Радуновић - Скинер

Објављено: 23.07.2009. 21:39 Аутор: Насловна страна
Министар здравља доц.др Миодраг Радуновић разговарао је данас са шефицом канцеларије УНИЦЕФ-а Ноалом Скинер, поводом Свјетске недјеље дојења која се обиљежава од 1. - 7. августа. Истакнуто је да Закон о здравственој заштити и Закон о здравственом осигурању третирају дјецу и мајке као приоритетне популационе групе.

Министар Радуновић је рекао да Стратегија унапрјеђења репродуктивног здравља представља широк оквир за сарадњу и партнерство са УНИЦЕФ-ом и СЗО у погледу остварења циљева здравствене политике, са посебном пажњом на здравље трудница и новорођенчади, као и имплементације адекватних мјера у циљу смањења смртности новорођенчади, унапрјеђење здравствене заштите становништва са специјалним фокусом на превентиван рад са адолесцентима и младима у области репродуктивног здравља и сексуално преносивих болести и ХИВ, те смањења неправичности у погледу доступности здравствене заштите из области репродуктивног здравља.

Министар је упознао гошћу са активностима Министарства здравља и истакао сарадњу са Свјетском здравственом организацијом у припреми Акционог плана за храну и исхрану који препознаје промовисање правилне исхране трудница и природне исхране одојчади, као један од кључних циљева које треба постићи, пратећи међународне норме које дефинишу СЗО и УНИЦЕФ. Било је ријечи и о кампањи Прве године - шанса за цио зивот коју спроводи Министарство здравља и УНИЦЕФ.

Шефица УНИЦЕФ-а Ноала Скинер упознала је министра Радуновића са истраживањима која су спровели поводом ове кампање, која ће трајати три мјесеца почев од 1. августа. Циљ кампање је да се повећа ниво информисаности родитеља у Црној Гори о кључним питањима раног развоја дјеце, са посебним освртом на значај искључивог дојења дјеце током првих 6 мјесеци, на значај улоге оца за правилан развој дјетета, на мјере позитивне дисциплине дјеце којима се она, без страха и физичког казњавања, уче правилима, границама и вриједностима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?