Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар здравља Миодраг Радуновић разговарао са представницима Међународне организације сестара (ИЦН)

Објављено: 03.09.2009. 00:18 Аутор: Насловна страна
Министар здравља доц. др Миодраг Радуновић примио је данас консултанта за здравствену политику и сестринство из Међународне организације сестара др Тесфамицаел Гхебрехиwет и представнике Норвешке организације сестара - Пер Готланд и Анне Берит Рафосс.
Циљ посјете представника Међународне организације сестара Црној Гори је припрема за укључивање Удружења медицинских сестара, бабица и техничара Црне Горе у Међународну организацију сестара (ИЦН), која представља сестре из више од 128 земаља свијета. Тим чланством отвара се могућност брже и боље размјене информација, како би се њиховом имплементацијом унаприједио квалитет здравствене његе.
Министар Радуновић упознао је госте са реформом здравственог система, чији је значајан сегмент унапређење здравствене његе, додајући да ће Закон о медицинским сестрама, бабицама и техничарима бити усвојен до краја године. Током састанка, министар је нагласио да је Правилником о унутрашњој организацији и систерматизацији Министарства здравља предвиђено, у Одсјеку за боличку здравствену заштиту, и мјесто за високу медицинску сестру, те да се активно ради на побољшању здравствене његе и образовању кадра.
Међународно удружење медицинских сестара (ИЦН) је највиши ниво организације у сестринству, које ради и помаже да се осигура здравствена њега за све и здравствена политика на глобалном нивоу, као и напредовање у знању и пракси, обезбјеђујући при том компетентне и квалитетне професионалце у тој области. ИЦН је темељ за здравствену његу у цијелом свијету, а стандарди и смјернице здравствене његе, образовање и менаџмент те организације су свуда у свијету прихваћени као основа за спровођење политике здравствене његе. Та организација је посебно активна у Међународној класификацији здравствене његе ИЦНП, регулативи професије медицинских сестара, напредној пракси у здравственој њези, сталном образовању, здрављу и сигурности у раду и активно сарађује са Свјетском здравственом организацијом.
Данашњем разговору присуствовале су представнице Националног удружења медицинских сестара и бабица Црне Горе - Нада Рондовић и Мирјана Павићевић.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?