Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак Радног тијела за праћење и координацију активности везаних за појаву новог грипа типа А Х1Н1

Објављено: 09.09.2009. 23:20 Аутор: Насловна страна
У Министарству здравља одржан је састанак Радног тијела за праћење и координацију активности везаних за појаву новог грипа типа А Х1/Н1, којим је предсједавао министар доц. др Миодраг Радуновић. Састанку су, поред представника Министарства, присуствовали стручни тимови Института за јавно здравље Црне Горе, Клиничког центра Црне Горе, Здравствено-санитарне инспекције, Управе полиције, Аеродрома, националне авио компаније и ЈЗУ Монтефарм.

На састанку су разматране мјере које ће бити предузете у случају масовнијег оболијевања од вируса ове инфлуенце, што се може десити у периоду уобичајне сезоне грипа, која на нашем подручју настаје током зиме, тачније у периоду од новембра до фебруара. С тим у вези, анализиране су залихе и потребе за додатном набавком лијекова и могућих вакцина, које су још у процесу тестирања, а у складу са препорукама Свјетске здравствене организације.

Такође, поводом сезоне екскурзија и почетка нове школске 2009/10. године, Министарство здравља је прослиједило препоруке за превенцију и сузбијање ширења вируса новог пандемијскох грипа А Х1/Н1 школама, а сличне препоруке биће достављене, сходно растућем интересовању, и свим релевантним субјектима као што су Унија послодаваца, амбасаде, НВО, стране организације. Ради несметаног функционисања друштва, препоруке ће такође бити достављене свим општинама у Црној Гори, а биће доступне и путем Интернет сајта Министарства здравља и Института за јавно здравље Црне Горе.

У циљу боље припреме сектора здравства, на састанку је најављено организовање радионице, чији ће предмет рада бити обука здравствених радника у збрињавању пацијената обољелих од новог грипа, те јачање примарног нивоа здравствене заштите и сарадња са осталим нивоима заштите.

Подсјећања ради, у Црној Гори је од појаве вируса грипа типа А Х1/Н1 до данас индентификовано и излијечено 27 особа.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?