Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар здравља доц. др Миодраг Радуновић примио представнике УНИЦЕФ-а

Објављено: 11.09.2009. 23:07 Аутор: Насловна страна
Министар здравља доц. др Миодраг Радуновић примио је данас представнике УНИЦЕФ-а на челу са Ноел Скинер, поводом наставка кампање Прве године-шанса за цио живот, коју спроводи Министарство здравља у сарадњи са том УН организацијом.
На састанку су анализиране досадашње активности на промоцији дојења, као и алтернативи физичком кажњавању дјеце, те улози очева у одрастању. Истичући важност и позитиван одјек кампање, током састанка представљени су планови за њен наставак и договорена даља сарадња двије институције. Предвиђено је да се фокус дешавања пресели на централни и сјеверни дио Црне Горе, а да се завршна манифестација, отварање школе за труднице у Подгорици, одржи крајем октобра када се и завршава прва фаза кампање. Такође, у најави је и израда документарног филма који ће обрадити четири теме - порођај, дојење, исхрану и вјежбе, а који ће у многоме помоћи трудницама и младим мајкама.
Разговарајући о могућностима проширења мреже породилишта по мјери беба, министар Радуновић је најавио скори почетак израде пилот пројекта таквог типа породилишта и у Клиничком центру Црне Горе. То подразумијева да ће и то породилиште спроводити 10 корака ка успјешном дојењу, а то значи информисање мајки о добробитима дојења, обуку особља за пружање помоћи породиљама да доје, боравак мајке и бебе у истој просторији 24 сата дневно, као и успостављање стандарда за групе за подршку мајкама да наставе дојење и након изласка из породилишта. Такође, министар Радуновић је најавио и скоро усвајање међународног кодекса маркетинга за мајчино млијеко у Црној Гори, којим се ограничава маркетинг и дистрибуција замјена за мајчино млијеко.
Кампања која је започела 1. августа током Свјетске недјеље дојења, трајаће до 31. октобра. Заснована је на подацима из истраживања о ставовима и поступцима црногорских родитеља који имају дјецу до 6 година старости. Она показују да у Црној Гори само 19% жена искључиво доји своју дјецу у првих шест мјесеци, а само свака четврта мајка подоји своје дијете у првом сату од рођења дјетета. Током истраживања које је рађено у јуну ове године, установљено је да је 41% мајки током трудноће доктора углавном посјећивало саме, 37% мајки није имало помоћи у исхрани, дојењу и купању дјетета, 59% очева није знало како је храњено њихово дијете, а само 7% очева је укључено у васпитање дјеце о првим моралним принципима објашњавању дјеци шта је лоше, а шта добро. У просјеку, црногорски родитељи само једном седмично читају приче својој дјеци, очеви знатно мање учествују у образовним активностима, али много више шетају или гледају ТВ са дјецом. Истраживања такође показују да када мушкарци имају значајну улогу у подизању своје дјеце од рођења, она имају боље резултате у школи и на тестовима интелигенције, а такође рјеђе искусе проблеме у понашању.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?