Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Бесплатни телефон за притужбе, примједбе, приједлоге и похвале грађана Црне Горе везане за остваривање права на здравствену заштиту

Објављено: 23.09.2009. 00:14 Аутор: Насловна страна
Министарство здравља континуирано ради на побољшању комуникације између грађана и служби у систему здравствене заштите како би што брже и једноставније могли да се информишу о разним темама и о функционисању система. С тим у вези, отворена је телефонска линија за грађане у циљу ефикаснијег остваривања права из здравствене заштите и лакше доступности здравствених услуга.
Грађани могу постављати питања из дјелокруга рада и надлежности Министарства здравља позивањем бесплатног телефонског броја 0800 81 444. Услуга је доступна од понедјељка до четвртка, од 10,00 до 13, 00 сати, а предвиђено је да службеници Министарства петком обављају пријем грађана којима је потребна помоћ у остваривању права на здравствену заштиту.
Након недавног усвајања Акционог плана за борбу против корупције у области здравства, Министарство је наложило директорима свих здравствених институција да у најкраћем могућем року формирају комисије за контролу квалитета, на видна мјеста уграде сандучад за примједбе, сугестије, притужбе и похвале, те да окаче и плакате који пропагирају антикорупцију. Усвојеним Акционим планом предвиђено је строжије санкционисање корупције у здравству, посебно имајући у виду чињеницу да та појава негативно утиче на квалитет и расположивост здравствених услуга, смањује њихов обим и повећава трошкове.

Подизање цијелог здравственог система на виши ниво представља задатак реформског процеса који је у току и који је усмјерен и на сузбијање ове појаве. Предстојеће мјере представљају почетак заједничке борбе, а помоћу њих ће се, вјерујемо, дјеловати у правцу јачања цјелокупног здравственог система, у циљу превенције и сужавања простора за појаву коруптивних радњи у оним сегментима који су најизложенији овој појави.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?