Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: 10. октобар - Свјетски дан менталног здравља

Објављено: 09.10.2009. 21:58 Аутор: Насловна страна
Под мотом Ментално здравља у примарној здравственој заштити побољшање третмана и промоције менталног здравља обиљежава се 10. октобар Свјетски дан менталног здравља.

У оквиру двогодишњег Споразума о сарадњи за период између Министарства здравља Црне Горе и Свјетске здравствене организације за Европу ментално здравље препознато је као један од приоритета стратешке сарадње.

У циљу унапријеђења доступности и квалитета заштите менталног здравља за маргиналне и вулнерабилне групе становништва, планирано је да се, у предстојећем двогодишњем периоду, дефинише национални акциони план са конкретним и мјерљивим циљевима, јасном временском динамиком и механизмом за мониторинг и евалуацијумом, а у складу са оквиром постављеним Националном стратегијом за развој менталног здравља (2003.год.)

Израда реалног акционог плана са остварљивим циљевима претпоставља спровођење квалитетне процјене стања система менталног здравља. Приликом спровођења предметне процјене посебна пажња биће посвећена:

- политичко и правном оквиру релевантном за заштиту менталног здравља, укључујући и прописе који регулишу инвалидску заштиту и здравствено осигурање,
- организационом моделу система менталног здравља, начину финансирања пружања услуга, питању подјеле надлежности, систему мониторинга / евалуације и обезбједјивања квалитета услуга,
- начину пружања услуга, структури и профилу расположивих људских ресурса.

Шта је ментално обољење и како га препознати?

Ментално обољење укључује широк спектар проблема и поремећаја. Јављају се код више од 25% људи током неког периода њиховог живота. То су универзални поремећаји који погађају људе из свих земаља и друштава, особе свих старосних доби, жене и мушкарце, богате и сиромашне, из градских и сеоских средина. Ти поремећаји имају економски утицај на друштво, као и на квалитет живота појединаца и њихових породица. Ментални поремећаји и поремећаји понашања присутни су у сваком тренутку код око 10% одрасле популације.

Шта узрокује ментално обољење?

Ментална обољења могу бити последица тешких, непредвидивих догађаја и потешкоћа да се превазиђу проблеми. Фактори који су удружени са преваленцом, почетком и током менталних поремећаја и поремећаја понашања су сиромаштво, пол, старост, конфликти и катастрофе, тешке тјелесне болести, породично и социјално окружење, односно они могу бити биолошке, психолошке и социјалне природе. Начин на који друштво реагује веома је битан за опоравак обољелих особа.

Опште препоруке Свјетске здравствене организације за напредак у области менталног здравља:

Обезбиједити лијечење у оквиру примарне здравствене заштите.
Обезбиједити довољно психијатара.
Пружити лијечење у заједници.
Образовати становништво.
Укључити заједницу, породицу и кориснике.
Успоставити националну политику, програме и законе.
Развијати стручан кадар.
Повезати се са другим секторима.
Пратити ментално здравље у заједници.
Подржати истраживања.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?