Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ДЈЕЦА УВИЈЕК ИМАЈУ ВРЕМЕНА ЗА ПЈЕСМУ - Прве године - шанса за цио живот кампања подизања свијести коју спроводе Министарство здравља и УНИЦЕФ од 1. августа до 31. октобра 2009.

Објављено: 20.10.2009. 20:01 Аутор: Насловна страна
У оквиру кампање Министарства здравља и УНИЦЕФ-а Прве године-шанса за цио живот, Пљеваљски тамбураси друзиће се са малишанима у вртићу Еко-бајка у Пљевљима у сриједу у 11.00х како би позвали очеве суграђане да више времена на квалитетан начин проводе са дјецом.

Част нам је да подржимо кампању Министарства здравља и УНИЦЕФ-а Прве године-шанса за цио живот. Надамо се да ће наше дружење са дјецом имати ефекта на свијест наших суграђана, садашњих и будућих очева у Пљевљима. Поруке кампање су да дјеца увијек имају времена за игру, смијех, бајку и њежност, а ми бисмо додали да дјеца увијек имају времена за пјесму и то ћемо показати у вртићу Еко-бајка истиче Ибрахим Ипко Герина у име Пљеваљских тамбураша.

Координатор програма УНИЦЕФ-а за Црну Гору, г-ђа Бранка Ковачевић, посјетиће вртић заједно са Пљеваљским тамбурашима. Истразивања показују да када мушкарци имају значајну улогу у подизању своје дјеце од рођења она имају боље резултате у школи и на тестовима интелигенције, а такође рјеђе искусе проблеме у понашању. Стога, једна од кључних порука наше кампање је да бити отац је јединствена животна шанса. истиче г-ђа Ковачевић.

Истраживање о ставовима и поступцима црногорских родитеља дјеце до 6 година старости показало је да:
41% мајки саме посјећују љекара током трудноће
Само 7% очева присуствује порођају
37% мајки дојиља кажу да им нико није помагао са исхраном, дојењем и купањем дјетета
59% очева не зна како им се дијете храни
Само 7% очева укључено је у васпитање дјеце о првим моралним принципима објашњавању дјеци шта је лоше, а шта добро
У просјеку, црногорски родитељи само једном седмично читају приче својој дјеци
Очеви знатно мање учествују у образовним активностима, али много више шетају или гледају ТВ са дјецом

Промоција активне улоге очева једна је од три теме тромјесечне кампање Прве године-шанса за цио живот, коју УНИЦЕФ и Министарство здравља спроводе од 1. августа 2009. Друге двије теме кампање су промоција дојења и алтернатива физичком кажњавању дјеце. Циљ кампање је подизање свијести родитеља о адекватном начину да се брине о дјеци како би се она развила у физички, ментално и емотивно здраве људе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?