Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак Радног тијела за праћење и координацију активности везаних за појаву новог грипа типа А Х1Н1

Објављено: 04.11.2009. 00:45 Аутор: Насловна страна
У Министарству здравља одржан је састанак Радног тијела за праћење и координацију активности везаних за појаву новог грипа типа А Х1/Н1, којим је предсједавао министар доц. др Миодраг Радуновић. Састанку су, поред представника Министарства, присуствовали стручни тимови Института за јавно здравље, Клиничког центра Црне Горе, Здравствено - санитарне инспекције, Управе полиције, Аеродрома, националне авио компаније и ЈАУ Монтефарм.
На састанку су разматране мјере које ће бити предузете у случају масовнијег оболијевања од пандемијског грипа. До краја недјеље одржаће се састанак руководилаца свих здравствених установа, на којем ће се још једном потврдити спремност здравствених установа да одговоре ситуацији повећаног броја обољелих од пандемијског грипа. Такође, током идуће недјеље одржаће се састанци општинских радних група у случају појаве пандемијског грипа.

Још једном су потврђене информације да се вакцина против пандемијског грипа може очекивати почетком наредне године. У међувремену, наставља се имунизација ризичних популација вакцином против сезонског грипа, у складу са препорукама СЗО.

Радно тијело је оцијенило епидемиолошку ситуацију у Црној Гори као тренутно стабилну, али са великом могућношћу да се у наредном периоду погорша, с обзиром да је у државама у непосредном окружењу регистрован повећан број обољелих од пандемијског грипа, као и да је након августа недавно потврђен и први случај оболијевања у Црној Гори.

Радно тијела за праћење и координацију активности везаних за појаву грипа типа АХ1/А1 апелује да се грађани придржавају раније датих упустава о општим превентивним мјерама против респираторних болести. Грађани са хроничним обољењима и стањима, као и они који имају симптоме сличне грипу, треба да избјегавају присуство масовним скуповима. Моле се грађани да избјегавају посјете хоспитализованим болесницима, како би се смањила могућност преноса инфекције. У том смислу могуће је очекивати и увођење забране посјета хоспитализованим болесницима. О детаљнијим препорукама грађани ће наредних дана бити упознати путем електронских и штампаних медија.

Радно тијело још једном наглашава да нема мјеста паници и да је здравствени систем у потпуности спреман да ефикасно одговори на појаву масовнијег оболијевања од пандемијског грипа.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?