Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Делегација Владе Црне Горе коју предводи потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић посјетила НР Кину

Објављено: 13.03.2010. 00:01 Аутор: Насловна страна
Делегација Владе Црне Горе у којој су потпредсједник Владе и министар финансија, др Игор Лукшић, и министар поморства, саобраћаја и телекомуникација, др Андрија Ломпар, завршила је посјету НР Кини разговорима у Министарству трговине.

Током разговора је истакнута обострана жеља да се економски односи подигну на виши ниво и намјера је да се кроз сарадњу ресорних министарстава обезбиједи интензивна комуникација и размјена искустава у свим областима сарадње. Наглашено је да двије земље имају одличне политичке односе које прате и интензивни економски односи. Указано је на потребу да компаније обје земје развијају сарадњу, јер она представља чинилац који повезује двије земље и два народа. Кинеска страна је спремна да јача сарадњу са Црном Гором, а биће подстицане и охрабриване кинеске компаније да јачају сарадњу са црногорским компанијама, као и банке које би могле бити укључене у финансирање пројеката у Црној Гори. На састанку је на приједлог потпредсједника Владе и министра финансија, др Игора Лукшића, договорено потписивање оквирног споразума о сарадњи на плану јачању инфраструктуре.


У завршим разговорима које је делегација имала са представницима Полy Тецхнологиес Инц. договорена је интензивна комуникација и посјета њихових представника Црној Гори, како би биле размотрене све могућности за даљу сарадњу, како у областима инфраструктуре, тако и у областима по којима је позната ова команија, као што је истраживање рудног богатства и сарадња у другим областима. Том приликом потпредсједник Владе, др Игор Лукшић, потписао је Меморандум о разумјевању са овом компанијом.

Такође, обављени су завршни разговори у области инфраструктуре и са представниима Корпорације за изградњу путева и мостова и потписан Споразум о изградњи заобилазнице око Будве.

Потпредсједниик Владе и министар финансија, др Игор Лукшић и министар саобраћаја, др Андрија Ломпар разговарали су са представницима Компаније Хуаwеи, која је једна од најпознатијих у области телекомуникације. Током разговора представници компаније су упознати са могућностима сарадње са нашом земљом, понуђена је сарадња и помоћ у обезбеђивању логистике за истраживачки центар за ову реномирану компанију.

Током разговора са представницима Гезхоуба корпорације, највећом компанијом у области енергетике која ради на изградњи пројекта Три бране на ријеци Јангце потпредсједник Владе, др Игор Лукшић, их је упознао са могућностима учешћа на претквалификационом огласу за изградњу хидроелектране на Морачи и другим пројектима који су у току или се планирају у Црној Гори. Договорено је да представници Корпорације који су изразили велики интерес за учешће на овом тендеру дођу у Црну Гору и упознају се са и овим другим пројектима.

Са представницима компаније Синотранс, која је једна од најпознатијих у области поморског саобраћаја разговарано је о могућностима за успостављање директне бродске линије на релацији Лука Бар и једне од лука у НР Кини. Договорено је да у интензивној комуникацији буду размотрене све могућности за што скорије отварање ове линије која ће бити од обостраног интереса.

Разговорима је присуствовала амбасадор Црне Горе у НР Кини, Љиљана Тошковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?