Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Минхену потписан Споразум о проширењу европских патената на Црну Гору

Објављено: 13.02.2009. 18:03 Аутор: Насловна страна
Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић И директор Европског патентног завода Алисон Бримелоw потписали су данас у Минхену Споразум о проширењу европских патената на Црну Гору.
Влада Црне Горе потписала је Споразум у циљу постизања нивоа заштите интелектуалне својине по угледу заштите ових права на нивоу ЕУ.

Потписивањам Споразума Влада Црне Горе и Министарство за економски развој настављају са радом на развијању и заштити права интелектуалне својине, подизању свијести јавности о питањима интелектуалне својине, хармонизацији националног законодавства у области интелектуалне својине са релевантним ЕУ законодавством, јачању институционалних капацитета, јачању даље сарадње измедју институција и организација укључених у обезбједјење заштите права интелектуалне својине и продубљивању медјународне сарадње.

Црногорски Закон о патентима предвиђа ниво патентне заштите за проналаске који је сличан нивоу заштите који постоји у државама чланицама Европске патентне организације. Сарадња Европске патентне организације и Црне Горе је од обостраног интереса и надам се да ће ојачати заштиту индустријске својине у Европи", казао је након потписивања Споразума министар Гвозденовић.

Уговорне стране Споразумом су се обавезале да ће сарађивати у даљем развоју инфраструктуре за ефикасно функционисање система проширења европских патената на Црну Гору.

Директор Европског патентног завода Алисон Бримелоw нагласила је да ће Европска патентна организација помоћи Црној Гори у:

обезбјеђивању основне обуке и специјализације за кадрове у Заводу за интелектуалну својину Црне Горе (у даљем тексту: Завод) и за стручњаке других владиних тијела чији рад обухвата питања везана за патенте;
развијању одговарајуће документације за услуге патентних информација;
изради званичних публикација Завода о питањима везаним за патенте;
модернизацији информационог сиситема везаног за патенте;
изградњи информатичког система за администрирање патентима.

Споразумом је предвиђено да ће ЕПЗ прихватити, обрадити и објавити сваки захтјев за проширење европских патената на Црну Гору и доставити Заводу све потребне информације у вези са поступцима који се односе на поступак везан за европске патентне пријаве и односне патенте.
Такође, црногорски Завод ће информисати ЕПЗ о правном статусу сваког проширеног европског патента, посебно о његовој неважности, престанку, одрицању или поништају.
Завод за патенте Црне Горе и Европски патентни завод обавезали су се да ће редовно размјењивати информације о дешавањима у области права која су везана за њихове патентне системе.

Споразум подразумијева И формирање заједничког одбора састављеног од представника ЕПЗ и представника Завода који би расправљао о свим питањима из овог Споразума и његовој имплементацији.


Овдје можете преузети информацију о интелектуалној својини ---->>>Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?