Саопштење са 4. сједнице Владе Црне Горе

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је, на данас одржаној четвртој сједници којом је предсједавао премијер др Дритан Абазовић, утврдила Предлог закона о измјенама и допуни Закона о буџету Црне Горе за 2022. годину. Измјене и допуна Закона доносе се због техничких усаглашавања, а у складу са реорганизацијом Владе Црне Горе, односно измјењеном Уредбом о организацији и начину рада државне управе, те усклађивања назива и програмске структуре потрошачких јединица. 

Предлогом закона примици у износу од 2,495,692,936.47 еура распоређују се на:

  • Текући буџет – 1,021,904,566.36 еура,
  • Резерве – 67,442,353.59 еура,
  • Буџет државних фондова - 834,948,474.98 еура,
  • Капитални буџет – 242,431,134.82 еура,
  • Трансакције финансирања издатака – 328 ,966,406.72 еура.

У односу на важећи Закон, издаци Текућег буџета увећани су за 161,193,80 еура, Буџет државних фонда већи је за 150.000,00 еура, Трансакције финансирања ниже су 250.760,00 еура, док су Резерве и Капитални буџет остали непромијењени, тако да су укупни издаци буџета незнатно увећани за укупно 60,431.40 еура. Предлог закон биће упућен Скупштини Црне Горе ради доношења по хитном поступку, у циљу стварања услова несметаног финансирања потрошачких јединица након реорганизације Владе. 

Утврђен је Предлог закона о потврђивању Протокола 16 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода. Овим Протоколом се даје могућност највишим судовима и трибуналима страна уговорница да од Европског суда за људска права затраже савјетодавна мишљења о начелним питањима у вези са тумачењем или примјеном права и слобода дефинисаних Конвенцијом или њеним протоколима само у предметима који се воде пред њима. На овај начин, Црна Гора добија могућност да користећи институт савјетодавног мишљења, у свом правном систему спријечи потенцијалне повреде људских права и слобода, а ријешило би се и питање заосталих предмета и подношења нових појединачних представки пред Европским судом. 

Влада је донијела Одлуку о доношењу Државне студије локације "Сектор 6" (Бијела - Рт Св. Неђеља). Повод за израду ДСЛ представља Одлука Владе ЦГ о додјели концесије за привредно коришћење бродоградилишне луке у Бијелој. Овим документом се стварају планске претпоставке за релизацију Уговора о концесији, у смислу санације локације за потребе ремонта и изградње бродова, јахти и суперјахти. Такође, кроз израду ДСЛ је плански разрађена изграђена обала у захвату Сектора 6. Студија је припремљена на начин и по поступку предвиђеним Законом о планирању простора и изградњи објеката, укључујући и спровођење јавне расправе, као и комплетну процедуру везану за стратешку процјену утицаја на животну средину. 

Усвојена је Информација о надокнади средстава општинама по основу смањења прихода по основу пореза на доходак физичких лица, приреза порезу на доходак физичких лица и Егализационог фонда из средстава Текуће буџетске резерве. У циљу надомјештања разлике у остварењу прихода условљене измјенама Закона о порезу на доходак физичких лица, Министарство финансија је задужено да за ову сврху уплати локалним самоуправама укупно 2,674,236.02 еура из Текуће буџетске резерве. 

Влада је усвојила Информација о статусу реализације Уговора о плаћању пореског дуга број 031/1633586 од 18.05.2016. године (Закључак Владе Црне Горе, број 08-1346 од 12.05.2016.) имовином Главног града Подгорица. У том контексту, Влада је усвојила захтјев Главног града Подгорица – Секретаријата за финансије од 17.12.2021. године, да се дио пореског дуга привредног друштва „Водовод и канализација“ измири по основу пренешеног права располагања на непокретност имовине Главног града Подгорица, у висини нереализованог износа од 120.765,52 еура. Уговором о плаћању пореског дуга имовином Главног града од 18.05.2016. године, наведено је да је процијењена вриједност имовине 1.358.856,00 еура. Укупан износ који је до сада реализован износи 1.238.090,48 еура, док је преостало за плаћање 120.765,52 еура. 

Усвојена је Информација о почетним стањима депозита, неизмирених обавеза и недоспјелих обавеза буџета Црне Горе на дан 01.01.2021. године. С обзиром на то да Скупштина није усвојила Предлог закона о завршном рачуну буџета за 2020. годину, Влада је утврдила завршна стања депозита, неизмирених обавеза и недоспјелих обавеза за 2020. годину, која се евидентирају као почетна стања на 01. јануар 2021. године, како би се због усаглашавања података и рачуноводствених процедура омогућио континуитет финансијског извјештавања и припремио Предлог закона о завршном рачуну буџета за 2021. годину. 

Влада је усвојила Информацију о повраћају уплаћених средстава по основу Уговора о купопродаји пшенице. Предмет Информације је продаја пшенице која је 2020. године набављена ради интервенција у случају озбиљних поремећаја на тржишту изазваних пандемијом COVID-19. Тим поводом, задужено је Министарство финансија да купцу Atlas Mills ДОО - Тирана изврши повраћај више уплаћених средстава у износу од 15.909,30 еура по основу Уговора о купопродаји пшенице, усљед испоруке мање количине пшенице у односу на Уговором предвиђену. 

Усвојена је Информација о ADMAS пројекту. У Информацији су приказани подаци у вези са реализацијом пројекта ADMAS, уз оцјену да су цијели поступак пратиле бројне контроверзе и одступања од уобичајених процедура одобравања и колатерализације кредитне подршке, што је посљедично довело до тога да значајан дио средстава пласиран преко Министарства пољопривреде крајњим корисницима није уредно измириван због чега се воде поступци принудне наплате. Укупан износ доспјелих неизмирених ануитета је 2.853.875,93 USD. Тим поводом, Влада је, уважавајући међународну репутацију Црне Горе и реални ризик да усљед неплаћања доспјелих обавеза давалац зајма затражи једнократно плаћање укупног дуга од цца 24 милиона еура, донијела закључке којима се обавезује Министарство финансија да изврши плаћање доспјелих обавеза. 

Влада је усвојила Информацију о изради Националног извјештаја о стању људских права у Црној Гори у оквиру четвртог циклуса Општег периодичног прегледа Уједињених нација за период 2018-2022. У Информацији се наводи да је Општи периодични преглед (UPR) јединствени механизам за процјену стања људских права у свим државама чланицама УН, а да је Црна Гора у обавези да поднесе Национални извјештај до фебруара 2023. године. Извјештај се заснива на прегледу степена имплементације препорука добијених током трећег циклуса UPR-а и односи на преглед стања људских права и резултате остварене у Црној Гори од почетка 2018. године, са посебним фокусом на напредак у имплементацији препорука у периоду након подношења Средњерочног извјештај о имплементацији препорука у јуну 2020. године. У циљу јачања националног дијалога о људским правима, као и објективног представљања остварених резултата и изазова на овом плану, у изради Извјештаја учествују све релевантне државне институције, национална институција заштитника људских права и слобода, невладине организације и Систем УН у земљи. 

Усвојен је Извјештај о раду Комисије за процјену штета од елементарних непогода у периоду од јануара до априла 2022. године. У Извјештају је наведено да је Комисија донијела укупно 147 одлука, на основу документације којом је доказано да су подносиоци захтјева у потпуности и недвосмислено претрпјели материјалну штету и тиме стекли право на накнаду за дјелимичну санацију исте, за чију реализацију је било потребно издвојити 474.800,00 еура буџетских средстава. Такође, наведено је да приликом образовања ове Комисије није испоштована процедура, односно дошло је до правно-техничког пропуста. У том контексту, задужен је министар без портфеља Зоран Миљанић, да, у што краћем року, образује Комисију за процјену штета од елементарних непогода како би се створиле претпоставке за легално и легитимно поступање по приспјелим захтјевима. 

Влада је усвојила Извјештај о стању безбједности саобраћаја на путевима, за 2021. годину. Извјештај, између осталог, садржи анализу саобраћајних незгода и њихових посљедица, са упоредним подацима за претходну годину, активности службеника саобраћајне полиције, као и анализу регистрованих прекршаја по броју и структури, превентивне активности саобраћајне полиције, активности саобраћајне полиције везане за рад станица за технички преглед возила, као и оцјену стања и предлог мјера за унапређење постојећег стања. С обзиром на то да је укупна безбједност саобраћаја на путевима у прошлој години оцијењена незадовољавајућом, Влада је задужила све надлежне инстуитуције (министарства унутрашњих послова, здравља и просвјете и Управу за инспекцијске послове) да у оквиру својих надлежности предузму конкретне мјере за превазилажење постојећег стања. Такође, закључено је да само заједничким, системским и синергетским дјеловањем свих заинтересованих друштвених субјеката, крајње организованим, планским и активним приступом шире друштвене заједнице можемо битније утицати на побољшање постојећег стања у области безбједности саобраћаја, повећању појединачне и колективне свијести и унапређењу саобраћајне културе на нивоу Црне Горе. 

Усвојен је Извјештај Министарства унутрашњих послова о раду и стању у управним областима, са организационом јединицом министарства надлежној за полицијске послове за 2021. годину. 

Поред осталог, Влада је одлучила о више кадровских питања доступних на линку: https://www.gov.me/clanak/saopstenje-o-kadrovskim-pitanjima-sa-4-sjednice-vlade.

4. sjednica Vlade Crne Gore (20.05.2022.)


4. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Усмена информација о реализацији активности из процеса приступања Црне Горе Европској унији Закључци
2.Предлог закона о измјенама и допуни Закона о буџету Црне Горе за 2022. годину Материјал Закључци
3.Предлог закона о потврђивању Протокола 16 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода Материјал Закључци
4.Предлог одлуке о доношењу Државне студије локације „Сектор 6“ (Бијела - Рт Св. Неђеља) Материјал Закључци
5.Информација о надокнади средстава општинама по основу смањења прихода по основу пореза на доходак физичких лица, приреза порезу на доходак физичких лица и Егализационог фонда из средстава Текуће буџетске резерве Материјал Закључци
6.Информација о статусу реализације Уговора о плаћању пореског дуга број 031/1633586 од 18.05.2016. године (Закључак Владе Црне Горе, број 08-1346 од 12.05.2016.) имовином Главног града Подгорица Материјал Закључци
7.Информација о почетним стањима депозита, неизмирених обавеза и недоспјелих обавеза буџета Црне Горе на дан 01.01.2021. године Материјал Закључци
8.Информација о повраћају уплаћених средстава по основу Уговора о купопродаји пшенице Материјал Закључци
9.Информација о ADMAS пројекту Материјал Закључци
10.Информација о обавези израде Националног извјештаја о стању људских права у Црној Гори у оквиру четвртог циклуса Општег периодичног прегледа Уједињених нација за период 2018-2022. Материјал Закључци
11.Извјештај о раду Комисије за процјену штета од елементарних непогода у периоду од јануара до априла 2022. године Материјал Закључци
12.Предлог за измјену закључака Владе Црне Горе, број: 04-2406/2, од 27. априла 2022. године, са сједнице од 20. априла 2022. године - одгођено одлучивање Закључци
13.Извјештај о стању безбједности саобраћаја на путевима, за 2021. годину Материјал Закључци
14.Извјештај Министарства унутрашњих послова о раду и стању у управним областима са организационом јединицом Министарства надлежном за полицијске послове за 2021. годину Материјал Закључци
15.Кадровска питања Закључци
15.1Предлог за давање сагласности за постављење главног инспектора рада у Управи за инспекцијске послове Материјал
15.2Предлог за давање сагласности за постављење главне урбанистичко-грађевинске инспекторке у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Материјал
15.3Предлог за одређивање вршиоца дужности помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором - исељеницима Материјал
15.4Предлог за именовање државне секретарке у Министарству просвјете Материјал
15.5Предлог за именовање државног секретара у Министарству финансија Материјал
15.6Предлог за престанак вршења дужности в.д. секретарке ранијег Министарства финансија и социјалног старања Материјал
15.7Предлог за одређивање вршитељке дужности секретарке Министарства финансија Материјал
15.8Предлог за именовање савјетника потпредсједника Владе Црне Горе за политички систем и унутрашњу политику Материјал
15.9Предлог за престанак вршења дужности в.д. секретара Министарства одбране Материјал
15.10Предлог за одређивање вршитељке дужности секретарке Министарства одбране Материјал
15.11Предлог за престанак мандата генералног директора Обавјештајно-безбједносног директората у Министарству одбране Материјал
15.12Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Обавјештајно-безбједносног директората у Министарству одбране Материјал
15.13Предлог за престанак вршења дужности в.д. директора Управе за спорт и младе Материјал
15.14Предлог за одређивање вршиоца дужности секретара Министарства спорта и младих Материјал
15.15Предлог за именовање државног секретара у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.16Предлог за одређивање вршитељке дужности секретарке Министарства јавне управе Материјал
15.17Предлог за престанак вршења дужности в.д. генералног директора Директората за нормативне послове и развој полиције у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.18Предлог за престанак вршења дужности в.д. генералног директора Директората за управне послове, држављанство и странце у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.19Предлог за престанак вршења дужности в.д. генералног директора Директората за европске послове, међународну сарадњу и програме подршке у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.20Предлог за престанак вршења дужности в.д. генералног директора Директората за безбједносно-надзорне послове у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.21Предлог за престанак вршења дужности в.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.22Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Директората за нормативне послове и развој полиције у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.23Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Директората за управне послове, држављанство и странце у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.24Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Директората за европске послове, међународну сарадњу и програме подршке у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.25Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Директората за заштиту и спашавање у Министарству унутрашњих послова Материјал
15.26Предлог за именовање савјетнице потпредсједника Владе Црне Горе за регионални развој Материјал
15.27Предлог за избор чланова Одбора директора "Лука Бар" а.д. Бар Материјал
15.28Предлог за одређивање пуномоћника - представника државног капитала на редовној Скупштини акционара - "Лука Бар" а.д. Бар Материјал
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
16.Предлог одлуке о давању претходне сагласности Пријестоници Цетиње за размјену непокретности Материјал Закључци
17.Информација о обезбјеђивању средстава у циљу несметаног функционисања Државне ревизорске институције Материјал Закључци
18.Извјештај о раду са финансијским извјештајима и извјештајем независног ревизора о извршеној ревизији финансијских исказа Агенције за надзор осигурања за 2021. годину Материјал Закључци
19.Извјештај о реализацији Стратегије за борбу против превара и управљање неправилностима у циљу заштите финансијских интереса Европске уније (2019 - 2022), за 2020. и 2021. годину Материјал Закључци
20.Предлог за измјену Закључака Владе Црне Горе, број: 04-2376/2, од 20. априла 2022. године Материјал Закључци
21.Предлог за измјену Закључака Владе Црне Горе, број: 04-2510/2, од 27. априла 2022. године Материјал Закључци
22.Предлог платформе за посјету предсједника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића институцијама Европске уније, Брисел, Белгија, од 17. до 19. маја 2022. године Материјал Закључци
23.Предлог платформе за учешће предсједника Владе др Дритана Абазовића на Годишњем састанку Свјетског економског форума у Давосу, у периоду од 22. до 26. маја 2022. године Материјал Закључци
24.Предлог платформе за учешће делегације Владе Црне Горе, коју предводи мр Миомир Војиновић, министар просвјете, на Свјетском образовном форуму, од 23. до 25. маја 2022. године, Лондон, Велика Британија Материјал Закључци
25.Предлог платформе за учешће министра правде Марка Ковача на Регионалној конференцији „Култура интегритета: Јачање антикорупцијских мјера“, Шибеник, од 22. до 24. маја 2022. године Материјал Закључци
III МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ РАДИ ДАВАЊА МИШЉЕЊА ИЛИ САГЛАСНОСТИ
26.Предлог за давање сагласности за продају непокретности у својини Црне Горе, уписане у лист непокретности број 49, КО Гостиље II, Општина Даниловград с Предлогом уговора о купопродаји непокретности Материјал Закључци
27.Предлог за давање сагласности за установљење права службености на непокретностима у својини Црне Горе у корист правног лица „Црногорски електродистрибутивни систем“ д.о.о. Подгорица и то на дијелу катастарских парцела бр. 1057 и 1059 (без расправе) Материјал Закључци
НАПОМЕНА:Влада је одгодила одлучивање о тачки 12. (Предлог за измјену закључака Владе Црне Горе, број: 04-2406/2, од 27. априла 2022. године, са сједнице од 20. априла 2022. године).

Архива материјала са претходних сједница Владе Црне Горе:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?