Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представници Владе Црне Горе и Владе Македоније парафирали су у Охриду Република Македонија 17. јула 2009. године Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Македоније о међународном друмском превозу путника и терета

Објављено: 17.07.2009. 23:27 Аутор: Насловна страна
Представници Владе Црне Горе и Владе Републике Македоније парафирали су у Охриду Република Македонија 17. јула 2009. године Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Македоније о међународном друмском превозу путника и терета и потписали Протокол са састанка делегација Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација Црне Горе и Министарства транспорта и веза Републике Македоније.

Дводневни састанак Мјешовите комисије у области међународног друмског превоза путника и терета одрзан је 16-17.јул у Охриду у организацији Министарства транспорта и веза Републике Македоније и Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација Црне Горе. Црногорску делегацију предводила је помоћник министра за друмски, ваздушни саобраћај и путеве Мирел Радић-Љубисављевић, а македонску руководилац сектора за друмски саобраћај и инфраструктуру Стевче Јолакоски.

Споразум це представљати израз суверенитета обје државе у области медјународног друмског саобраћаја, а промовисаце нацело либерализације транзитног превоза терета. Споразум предвидја могућност либерализације и осталих видова превоза укљуцујуци и билатерални превоз терета, чиме би се смањили трошкови превоза и уклониле административне баријере у међународном друмском превозу.

Црногорска делегација је упознала македонску страну да је ратификовала Уговор о међународном повременом превозу путника обичним и путничким аутобусима (ИНТЕРБУС Уговор) и да је он у Црној Гори на снази од 1. јануара 2009. године, чиме су се створили услови да се поједине врсте повременог превоза у потпуности либерализују, што представља предуслов за повећање туристичког превоза путника између двије државе.

Обје стране су се сагласиле да се и даље превоз терета, као и путника обавља без наплате накнаде за коришћење путева.

Констатовано је да постоји простор и потенцијал за унапрјеђење међусобне сарадње и побољшање трговинске размјене,а потписивање Споразума доприњеце савремено организованом међународном превозу измедју Црне Горе и Македоније у складу са транспортном политиком ЕУ цијем придрузивању обје дрзаве тезе.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?