Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација

Објављено: 22.02.2008. 23:48 Аутор: Насловна страна
На данашњој конференцији за новинаре представници Покрета за промјене изнијели су низ неоснованих оптужби на адресу Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, које су, без сумње, пласиране искључиво у циљу предизборне кампање.
Неосновани су наводи ПЗП-а да у Црној Гори не постоје стручне институције из области саобраћаја. Поред Министарства саобраћаја у којем се сачињавају и креирају закони, подзаконски акти, програми, стратегије итд, стручне институције које се баве саобраћајем су Дирекција за саобраћај Црне Горе, Управа поморске сигурности, Управа цивилног ваздухопловства.
Тврдња да у Министарству саобраћаја нема ниједног стручњака је крајње неодговорна и уврједљива. У ПЗП-у, по обичају, процјењују да мимо њих у Црној Гори нема стручњака за било коју област, што говори о њима самима, као и о њиховом подцјењивању стручних лица, као и грађана.
Што се тиче израде физибилити студије за изградњу аутопутева у Црној Гори, комплетна процедура не само да није, како је називају, камуфлажа процеса, већ је од почетка сарадње са Свјетском Банком на том капиталном пројекту, читав процес био транспарентан. Осим тога, ресорно министарство је предложило, а Влада именовала Пројектни тим за подршку и праћење реализације пројекта изградње аутопутева. Тим је сачињен од 20 црногорских реномираних стручњака ( грађевински инжењери, саобраћајни инжењери, геолози, економисти....) који ће пратити рад на свим активностима везаним за изградњу аутопутева у Црној Гори.
Саобраћајна политика у протеклих неколико година (нарочито у сектору путева) довела је до успјешне реализације преко 40 пројеката на постојећој мрежи регионалних и магистралних путева (изграђене су треће траке, санирани мостови, клизишта и косине, рехабилитовани тунели). Овим радовима обухваћен је и пут од Подгорице до границе са Србијом, гдје се тренутно изводе радови на реконструкцији 6 км пута и санацији 10 тунела на дионици Миоска-Колашин.
На магистралном путу од Улциња до Херцег Новог тренутно је активно 5 градилишта а у току су активности на отпочињању радова и на 6. локалитету. (трећа трака Сутоморе (1900 м), трећа трака Куфин (4000 м), булевар Бечићи-Будва (2000 м), трећа трака Каменари (600 м) и Лепетани (600 м) и трећа трака дужине 1800 м од Мељина до Јокмегдана у Херцег Новог. За све те радове предвиђено је да буду завршени до почетка љетње туристичке сезоне, чиме ћемо већ до половине ове године елиминисати 6 уских грла из усвојеног Програма.
То су чињенице и оне би требало да говоре више од, како сами представници ПЗП-а кажу сумњи да је ово и да је оно... На све то је ово Министарство више пута указивало, позивајући ПЗП да коначно покрену више пута најављивану интерпелацију о раду Владе у области саобраћаја, о чему је црногорска јавност упозната.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?