Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Жупан Вараждинске жупаније Радимир Чачић посјетио Црну Гору

Објављено: 07.03.2008. 23:31 Аутор: Насловна страна
Министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар разговарао је данас са жупаном Вараждинске жупаније (Република Хрватска) Радимиром Чачићем.

Тема данашњег састанка било је упознавање са искуствима Хрватске у организовању и финансирању изградње аутопутева. Ријеч је о веома поучном искуству Хрватске, која је у релативно кратком временском року, изградила стотине километара аутопута и тиме остварила значајан напредак у односу на земље у региону. Посебну пажњу саговорници су посветили специфичном моделу финансирања и отплате уложених средстава. Инг. Радимир Чачић је, у периоду од 2000. до 2003. године, када је Хрватска усвојила и почела са реализацијом програма изградње аутопутева био министар за јавне радове, обнову и градитељство Хрватске.

Он је учеснике састанка упознао са моделима финансирања и изградње Јадранско-јонског коридора на територији Републике Хрватске и посебно нагласио колико је за њу било значајно да, најприје испита искуства земаља у региону и Европи, како би се евентуално предуприједиле грешке и смањили ризици.

Министар Ломпар предочио је саговорницима планове и идеје који се разматрају у Црној Гори, када је ријеч о финансирању капиталног пројекта изградње аутопутева и сагласио се са жупаном Чачићем да је веома корисно размијенити искуства, како са Хрватском тако и са другим земљама региона и шире.

Састанак је уприличен посредством Амбасаде Црне Горе у Хрватској, односно амбасадора Бранка Луковца. Сусрету су присуствовали и амбасадор Републике Хрватске у Црној Гори Петар Турчиновић, помоћник црногорског министра саобраћаја, поморства и телекомуникација Мирел Радић Љубисављевић и директор Дирекције за саобраћај Црне Горе Веселин Грбовић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?