Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство саобраћаја, поморства и телекомуникација израдило приједлог Правилника о даљинару и минималним временима трајања вожње

Објављено: 14.03.2008. 20:17 Аутор: Насловна страна
Министарство саобраћаја, поморства и телекомуникација припремило је ПРАВИЛНИК О ДАЉИНАРУ И МИНИМАЛНИМ ВРЕМЕНИМА ТРАЈАЊА ВОЖЊЕ чија ће примјена за превознике бити неопходна приликом израде редова вожње за сљедећи регистрациони период 2008-2009 год. Дакле, нови редови вожње на основу којих ће се обављати превоз путника од 1.јуна 2008 год. мораће бити сачињени у складу са вриједностима утврдјенима у новом Даљинару.

Неопходност доношења овог правилника произилази из разлога што је сада важећи Правилник донесен прије 25 година од стране Привредне коморе ЦГ и као такав превазидјен. Наиме, у медјувремену дошло је до повећање броја путних праваца (нпр. реконструисан је тунел Врмац, тунел Созина, сада нови путни правац Хецег Нови -Требиње) и до евидентног унапредјења и модернизације путне инфраструктуре (санирање 40 критичних тачака, изградња трећих трака: ПГ-ЦТ, ЦТ- БД и др., санирање косина, тунела ...), као и до промјене вертикалне сигнализације што је омогућило повећање просјечне брзине у саобраћају на одредјеним путним правцима, а није занемарива ни околност да се модернизовао и возни парк наших превозника и подигао квалитет возила којима се обавља медјуградски превоз у друмском саобраћају.

Даљинар са минималним временима трајања вожње заправо представља књигу која садржи све путне правце на државним путевима, магистралним и регионалним, и удаљеност од града до града, односно од једне до друге аутобуске станице на том путном правцу, као и она аутобуска стајалишта на којима је дозвољено медјуградским аутобусима да врше укрцај и искрцај путника. Важно је истаћи да у новом Даљинару има много мање аутобуских стајалишта на којима је дозвољено укрцавање и искрцавање путника из разлога што је интенција Министарства, у складу с праксом из региона и Европске Уније, била да се смањи број постојећих аутобуских стајалишта у медјумјесном превозу.
Наиме, досадашња пракса честог заустављања аутобуса на магистралним путевима доводила је до загушења саобраћаја и угрожавања безбједности свих учесника у саобраћају. Такодје је значајна околност да су у медјувремену многе општине унаприједиле локални превоз путника, као и да су превозници препознали свој интерес за набавку градских аутобуса доношењем Закона о превозу у друмском саобраћају који је елиминисао нелегални превоз комби возилима.

Одредјивање оптималног броја аутобуских стајалишта у медјумјесном превозу путника(при чему се водило рачуна о безбједоносно-техничким условима, као и о потребама путника) радјено је у сарадњи са јединицама локалне самоуправе које су Министарству прослиједиле своје приједлоге која аутобуска стајалишта треба задржати, а која изоставити из Даљинара, при чему је било примјетно да су приморске општине знатно смањиле број аутобуских стајалишта, док су општине на сјеверу углавном задржале постојећа стајалишта, што указује да је локални превоз боље организован на југу, него што је то случај на сјеверу. Тако је нпр. у општини Херцег Нови на путном правцу Каменари Дебели бријег, од постојећих 10 аутобуских стајалишта, задржано само 5 у новом Даљинару.
Правилник о даљинару добио је и сагласност Привредне коморе, односно Удружења превозника.
Министарство ће убудуће уложити додатне напоре да и општине на сјеверу унаприједе локални превоз на свом подручју.
Кроз садржај Даљинара обрадјено је 58 путних праваца укупне дужине 2415 км, од тога је 17 ново снимљених и обрадјених у укупној дужини од 1239 км. Снимање путних праваца урадјено је од стране Градјевинског надзора и лабораторијских испитивања АД Подгорица, при чему је коришћен савремени ГПС систем.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?