Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Делегација Владе Црне Горе коју предводи министар саобраћаја, поморства и телекомуникација Андрија Ломпар учествоваће на Министарској конференцији под називом "Обнова путева свиле" у Истанбулу

Објављено: 14.05.2008. 23:57 Аутор: Насловна страна
Делегација Владе Црне Горе коју предводи министар др Андрија Ломпар, учествоваће 15. и 16. маја 2008. године у Истанбулу, на Министарској конференцији под називом "Обнова путева свиле", која се одржава под покровитељством Министарства транспорта и комуникација Турске и у сарадњи са Свјетским конгресом Међународне уније друмског саобраћаја. Учесници конференције су министри транспорта земаља региона и азијског континента, те лидери и представници националних, регионалних и међународних организација који ће се фокусирати на јачање сарадње у области транспорта.

Учешће представника Владе Црне Горе је прилика за иницирање и додатно продубљивање сарадње у области инвестирања у саобраћајну инфраструктуру, као и за размјену мишљења о правцима развоја и конкретним питањима даље билатералне сарадње у секторима поморског и ваздушног саобраћаја и путне инфраструктуре. На Конференцији ће бити представљени пројекти од заједничког интереса и презентирана најбоља пракса и искуство у реализацији приватно-јавног партнерства.

Црногорска делегација ће, поред учешћа на Министарској конференцији која се одржава паралелно са Свјетским конгресом Међународне уније друмског саобраћаја, имати и низ билатералних састанака са представницима Министарства транспорта и комуникација Турске, као и Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), чланице групације Свјетске банке (WБ).

С обзиром да су турски званичници и привредници, у досадашњим разговорима, изразили заинтересованост за улагања у црногорску привреду, разговори у Истанбулу ће бити прилика да се упознају са концептом Владе Црне Горе у вези развоја путне инфраструктуре у Црној Гори и активностима на изградњи аутопута Бар-Бољаре и Јадранско-Јонског аутопута.

У том циљу биће организовани разговори са представницима Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), која је огранак групације Свјетске банке за приватни сектор и глобални инвеститор и савјетник за тај сектор на тржиштима у развоју. ИФЦ је једина мултилатерална организација која пружа директне савјетодавне услуге владама ЈИЕ у вези са формулисањем и спровођењем јавно-приватних партнерстава и успјешно комбинује функције међународне развојне институције, инвеститора и зајмодавца приватном сектору.

Званична посјета Црногорске делегације Републици Турској доприњеће унапредјењу билатералних односа, динамизирању инвестиција и диверсификацији страног капитала у Црној Гори, кроз повећање учешћа турских инвестиција у сектору транспорта.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?