Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar učestvovaće na Ministarskoj konferenciji pod nazivom "Obnova puteva svile" u Istanbulu

Objavljeno: 14.05.2008. 23:57 Autor: Naslovna strana
Delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi ministar dr Andrija Lompar, učestvovaće 15. i 16. maja 2008. godine u Istanbulu, na Ministarskoj konferenciji pod nazivom "Obnova puteva svile", koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva transporta i komunikacija Turske i u saradnji sa Svjetskim kongresom Međunarodne unije drumskog saobraćaja. Učesnici konferencije su ministri transporta zemalja regiona i azijskog kontinenta, te lideri i predstavnici nacionalnih, regionalnih i međunarodnih organizacija koji će se fokusirati na jačanje saradnje u oblasti transporta.

Učešće predstavnika Vlade Crne Gore je prilika za iniciranje i dodatno produbljivanje saradnje u oblasti investiranja u saobraćajnu infrastrukturu, kao i za razmjenu mišljenja o pravcima razvoja i konkretnim pitanjima dalje bilateralne saradnje u sektorima pomorskog i vazdušnog saobraćaja i putne infrastrukture. Na Konferenciji će biti predstavljeni projekti od zajedničkog interesa i prezentirana najbolja praksa i iskustvo u realizaciji privatno-javnog partnerstva.

Crnogorska delegacija će, pored učešća na Ministarskoj konferenciji koja se održava paralelno sa Svjetskim kongresom Međunarodne unije drumskog saobraćaja, imati i niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva transporta i komunikacija Turske, kao i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svjetske banke (WB).

S obzirom da su turski zvaničnici i privrednici, u dosadašnjim razgovorima, izrazili zainteresovanost za ulaganja u crnogorsku privredu, razgovori u Istanbulu će biti prilika da se upoznaju sa konceptom Vlade Crne Gore u vezi razvoja putne infrastrukture u Crnoj Gori i aktivnostima na izgradnji autoputa Bar-Boljare i Jadransko-Jonskog autoputa.

U tom cilju biće organizovani razgovori sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je ogranak grupacije Svjetske banke za privatni sektor i globalni investitor i savjetnik za taj sektor na tržištima u razvoju. IFC je jedina multilateralna organizacija koja pruža direktne savjetodavne usluge vladama JIE u vezi sa formulisanjem i sprovođenjem javno-privatnih partnerstava i uspješno kombinuje funkcije međunarodne razvojne institucije, investitora i zajmodavca privatnom sektoru.

Zvanična posjeta Crnogorske delegacije Republici Turskoj doprinjeće unapredjenju bilateralnih odnosa, dinamiziranju investicija i diversifikaciji stranog kapitala u Crnoj Gori, kroz povećanje učešća turskih investicija u sektoru transporta.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?