Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршен И Међународни транспортни форум Лајпциг 2008

Објављено: 30.05.2008. 20:06 Аутор: Насловна страна
Делегација Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, са помоћником министра Срђаном Вукчевићем на челу, учествовала је на Међународном транспортном форуму (ИТФ), који је под насловом Транспорт и енергија изазов климатских промјена, одржан у Лајпцигу. Форум је окупио министре и политичаре, као и представнике саобраћајне привреде и енергетике, истраживаче и високе представнике НВО и цивилног друштва из Европе и свијета, који су размијенили искуства и ставове и усагласили закључке о смањењу утицаја саобраћаја на глобално загријавање.

На том највећем свјетском скупу, који је отворила њемачка канцеларка Ангела Меркел, једногласно је усвојена Декларација која се односи на смањење емисије угљен-диоксида (ЦО2) за 50 %, до 2050. године. Усвајање тог документа услиједило је након што су министри и остали званичници из 52 земље, расправљали су о начинима ефикасног и економичног коришћења енергије и смањења емисије штетних гасова у друмском саобраћају.

Дискусија на Форуму углавном је била усресређена на моделе којима се то смањење може и треба постићи. Осим тога, било је ријечи и о препорукама за уводјење такси у транспорту, уз препоруку да се средства прикупљена од њих обавезно инвестирају у пројекте заштите животне средине и то у области саобраћаја.

На маргинама Форума, делегација Министарства саобраћаја имала је билатералне састанке са колегама из Италије и Малте. Приликом тих сусрета, разговарано је о могућностима сарадње у поморском саобраћају, а презентовани су и планови Владе Црне Горе о приватизацији предузећа из области саобраћаја и изградњи аутопутева у Црној Гори.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?