Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završen I Međunarodni transportni forum Lajpcig 2008

Objavljeno: 30.05.2008. 20:06 Autor: Naslovna strana
Delegacija Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, sa pomoćnikom ministra Srđanom Vukčevićem na čelu, učestvovala je na Međunarodnom transportnom forumu (ITF), koji je pod naslovom Transport i energija izazov klimatskih promjena, održan u Lajpcigu. Forum je okupio ministre i političare, kao i predstavnike saobraćajne privrede i energetike, istraživače i visoke predstavnike NVO i civilnog društva iz Evrope i svijeta, koji su razmijenili iskustva i stavove i usaglasili zaključke o smanjenju uticaja saobraćaja na globalno zagrijavanje.

Na tom najvećem svjetskom skupu, koji je otvorila njemačka kancelarka Angela Merkel, jednoglasno je usvojena Deklaracija koja se odnosi na smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) za 50 %, do 2050. godine. Usvajanje tog dokumenta uslijedilo je nakon što su ministri i ostali zvaničnici iz 52 zemlje, raspravljali su o načinima efikasnog i ekonomičnog korišćenja energije i smanjenja emisije štetnih gasova u drumskom saobraćaju.

Diskusija na Forumu uglavnom je bila usresređena na modele kojima se to smanjenje može i treba postići. Osim toga, bilo je riječi i o preporukama za uvodjenje taksi u transportu, uz preporuku da se sredstva prikupljena od njih obavezno investiraju u projekte zaštite životne sredine i to u oblasti saobraćaja.

Na marginama Foruma, delegacija Ministarstva saobraćaja imala je bilateralne sastanke sa kolegama iz Italije i Malte. Prilikom tih susreta, razgovarano je o mogućnostima saradnje u pomorskom saobraćaju, a prezentovani su i planovi Vlade Crne Gore o privatizaciji preduzeća iz oblasti saobraćaja i izgradnji autoputeva u Crnoj Gori.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?