Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Бриселу завршено засједање секторског Пододбора за транспорт Европске Комисије

Објављено: 05.06.2008. 23:47 Аутор: Насловна страна
Европска Комисија и земље Југоисточне Европе крајем ове или почетком наредне године потписаће Директиву на основу које ће се формирати Транспортна заједница југоисточне Европе, најављено је на данашњем засједању секторског Пододбора за транспорт у Бриселу. Црногорску делегацију на том скупу предводио је помоћник министра за саобраћај, поморство и телекомуникације и коопредсједавајући Пододбора за транспорт Срђан Вукчевић.

Преговори и усагалашавање текста Директиве почеће за вријеме словеначког предсједавања ЕУ. Директива је од изузетног значаја за Црну Гору, јер ће омогућити да се наша држава брже повеже са трансевропском транспортном мрежом, наводи се у саопштењу Министарства за саобраћај, поморство и телекомуникације.

Црногорска делегација Европској комисији представила је и пројекте изградње два аутопута, на основу чега је закључено да је у оквиру вишегодишњег Акционог плана, којим се разрађује развој Основне саобраћајне мреже у Југоисточној Европи, неопходно извршити промјену приоритета. Европска комисија подржала је и децентрализовани модел организације црногорског жељезничког система утврђен Стратегијом реструктурирања и указала на нужност јачања административних капацитета у Дирекцији за саобраћај и Министарству за саобраћај, поморство и телекомуникације.

Расправљало се и о институцијама које су, сходно националном правном оквиру и европским директивама, надлежне за регулацију, праћење и контролу саобраћаја, примјену тарифне политике и издавање сертификата безбједности. Било је ријечи и о Нацрту закона о ваздушном саобраћају, лучкој политици и активирању плавих аутопутева, а акценат је стављен на мјере којима ће се смањити недостаци на бродовима који вију црногорску заставу. Ти недостаци индетификовани су у лукама које примјењују стандарде прописане Париским меморандумом.

Секторски Пододбор за транспорт надзире примјену и спровођење Привременог споразума о трговини и сродним питањима европске заједнице Црне Горе, који је ступио на снагу 1. јануара 2008. године и годишње се састаје два пута, једном у Бриселу, а други пут у Црној Гори.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?