Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана X сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 31.07.2008. 00:09 Аутор: Насловна страна
Данас је одржана десета сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић. Сједници су присуствовали потпредсједник Савјета и потпредсједник Владе Вујица Лазовић, те чланови: министри Андрија Ломпар и Бранимир Гвозденовић, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић.
У данашњем раду Савјета учествовали су и представници Међународне финансијске корпорације/ИФЦ и Грађевинског факултета Универзитета Црне Горе.
Савјет је разматрао информацију о тренутним активностима на реализацији пројекта изградње аутопутева, у оквиру које је ИФЦ презентирао свој рад. При томе је посебна пажња посвећена финализацији процедуре за избор специјализованих консултантских компанија за правна и техничка питања, које ће ИФЦ ангажовати на припреми собе са подацима, структурирању финалног модела јавно-приватног партнерства за аутопут од Бара до Бољара, припреми критеријума и докумената за надметање, спровођењу тендерске процедуре, припреми и финализацији уговора за предметни аутопут.
На темељу претходно обављених разговора са Управом за некретнине о имовинско-правним питањима, представници Грађевинског факултета су на данашњој сједници презентирали Идејни пројекат дионоце аутопута од Смоковца до Увача, са аспекта припремних активности за израду Елабората о експропријацији.
Савјет је разматрао и Извјештај Владине Комисије за оцјену пријава у поступку предквалификације за Пројекат аутопут Бар-Бољаре и сагласио се са њим.
На листи се нашло шест сљедећих компанија/конзорцијума:
Алпине Конзорцијум (Руководећи члан: Алпине Бау, Аустрија, ПОРР Солутионс Иммобилиен унд Инфраструктурпројекте, Аустрија и Осијек-Котекс д.д, Хрватска),
Актор Конзорцијум (Руководећи члан: Актор Цонцессионс, Грчка и Актор, Грчка),
Боуyгуес Конзорцијум (Руководећи члан: Боуyгуес Травауx Публицс, Француска, ДТП Террассемент, Француска и Интертолл-Еуропе Зрт, Мађарска),
Конструктор Конзорцијум (Руководећи члан: Конструктор инжењеринг д.д., Хрватска, Институт Градевинарства Хрватске д.д., Хрватска и Техника д.д., Хрватска),
Страбаг АГ Аустрија и
Хоусинг & Цонструцтион Холдинг Цо, Израел.
На данашњој сједници разматрани су и наредни кораци у реализацији пројекта изградње аутопута од Бара до Бољара. Акценат је стављен на услове за квалитетније структурирање тендера, чему треба да допринесе размјена информација са предквалификованим понуђачима на билатералним састанцима и финалној конференцији, која ће претходити тендерској процедури, заокруживању законског оквира, стандардима и квалитету радова на изградњи аутопута.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?