Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство саобраћаја, поморства и телекомуникација о грађевинским радовима на локалитету Липци

Објављено: 12.08.2008. 23:05 Аутор: Насловна страна
"Без жеље да учествујемо у бесмисленом пребацивању надлежности са једне инспекције на другу и са неких органа на друге, будући да је сасвим јасно ко је, за шта и у којој мјери надлежан, морамо устврдити да су Дирекција за саобраћај и Инспекција за путеве Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација сасвим коректно и у складу са Законом вршили своју обавезу", саопштило је данас Министарство саобраћаја, поморства и телекомуникација поводом грађевинских радова на локалитету Липци.



У саопштењу се наводи да су сви грађевински радови на прикључењу новог пута Липци Кнеж Лаз на магистралном путу Каменари Котор, због туристичке сезоне, обустављени 16. априла, о чему је извођач радова АД Механизација и Програмат из Никшића обавијестио инвеститора, Дирекцију за саобраћај, Управу полиције и градоначелницу Котора. У допису који је АД Механизација и Програмат упутио, наведено је и да се због тога сва рјешења којима је био предвиђен измијењени режим саобраћаја могу ставити ван снаге. "Након сазнања да се на локалитету и даље врше одређени грађевински радови, инвеститор Дирекција за саобраћај је на упит који је упутила извођачу добила одговор да ни извођач, нити било који њихов подизвођач не врше никакве радове на новом путу, већ да су исти обустављени према препоруци инвеститора.



"На упит инвеститора Дирекције за саобраћај, АД Предузеће за грађевински надзор и лабораторијска испитивања, која сходно уговору врши надзор над извођењем грађевинских радова на путу Липци Кнеж Лаз, доставила је обавјештење у којем се наводи да се и даље врше радови на локалитету Липци, али да се радови не обављају на траси пута, већ у њеној непосредној близини, те да ти радови нијесу предмет њиховог надзора нити су обухваћени пројектом пута. О свему овоме инвеститор, Дирекција за саобраћај је више пута обавјештавала Општину Котор и тражила да се предузму одговарајуће мјере и забране радови", каже се у саопштењу.



Додаје се да је инспектор за путеве у неколико наврата обишао локалитет Липци и да је, након што је утврдио да се грађевинским радовима ремети безбједност саобраћаја на путу, донио рјешење о обустављању свих радова у зони путног појаса пута Каменари Котор и наредио да се уклоне сви лабилни стијенски блокови склони паду, који угрожавају саобраћај на предметној локацији. За ту активност дат је рок од два дана, а извођачу Д.О.О.Тани из Никшића наложено је да прије наставка било каквих радова у којима се користи путни појас прибави адекватне сагласности од Дирекције за саобраћај.



"Напомињемо да се у складу са Законом о путевима, надлежност инспектора за путеве односи само на коришћење пута и путног појаса, насипање земље у море, заустављање саобраћаја. Друге радње нијесу и не могу бити предмет његовог инспекцијског прегледа, јер би у супротном његова рјешења била оборива због ненадлежности", тврде у Министарству.



Наводи се и да је Министарство у сазнању да је Основни државни Тужилац у Котору покренуо истрагу и наложио Управи полиције да прикупи податке и обавјештења потребна за утврђивање да ли се на локалитету Липци врше незаконите радње.



"Истрага и евентуално покретање правних поступака утврдиће тачно стање и одговорност свих актера у извођењу радова на локалитету Липци", закључује се у саопштењу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?