Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сарајево: Парафиран Споразум између Владе Црне Горе и Савјета министара Босне и Херцеговине о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају

Објављено: 16.09.2008. 18:25 Аутор: Насловна страна
На састанку делегација Црне Горе и Босне и Херцеговине о међународном друмском превозу путника и терета, одржаном 11. и 12. септембра 2008. у Сарајеву, парафиран је Споразум између Владе Црне Горе и Савјета министара Босне и Херцеговине о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају, који је у цјелости сачињен према препорукама Европске Конференције Министара Транспорта (ЦЕМТ). Делегације су предводили помоћник министра саобраћаја, поморства и телекомуникација Црне Горе Мирел Радић Љубисављевић и помоћник министра комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Мирко Шекара.

Парафирани Споразум уређује односе у превозу, којим се олакшава проток робе и путника и уклања низ административних баријера у међународном друмском саобраћају. Споразум представља израз суверенитета двије државе у области саобраћаја и промовише начело либерализације транзитног превоза преко територија држава потписница Споразума, што је у складу са европском транспортном политиком, односно директивама Европске Уније у тој области. Те одредбе унијете су у Протокол са састанка Мјешовите комисије за друмски саобраћај путника и терета између Црне Горе и Босне и Херцеговине, који је затим и потписан.

Једна од битнијих ставки Протокола је дозвољена каботажа у линијском превозу путника у наредних 12 мјесеци од дана потписивања Протокола, што подразумијева да црногорски превозници могу преузимати путнике на територији Босне и Херцеговине и превозити их између два мјеста у тој држави, као и да босанскохерцеговачки превозници могу преузимати путнике на територији Црне Горе и превозити их између два мјеста на њеној територији.

У циљу олакшања протока путника и обављања услуга између двије државе, договорено да се погранични превоз између сусједних пограничних општина обавља без дозвола, на основу усклађених и регистрованих редова вожње код органа надлежних за послове саобраћаја у обје државе, за заједнички утврђен регистрациони период од 1 године. Усклађивање поменутих редова вожње очекује се у фебруару 2009. године.

Такође је договорено да се, на бази реципроцитета, превозницима и даље не наплаћују накнаде за коришћење путева, што ће смањити трошкове превоза, уважити интерес превозника обје стране и допринијети хармонизацији националних законодавстава са прописима Европске уније у области транспотра.

Преговори између делегација Црне Горе и Босне и Херцеговине протекли су у конструктивној атмосфери, а потписивање међународног споразума између Владе Црне Горе и Савјета министара Босне и Херцеговине очекује се крајем октобра мјесеца 2008. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?