Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак на експертском нивоу делегација Црне Горе и Италије у области међународног друмског превоза путника и терета

Објављено: 10.10.2008. 19:28 Аутор: Насловна страна
У Подгорици је, у организацији Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, одржан дводневни састанак на експертском нивоу делегација Црне Горе и Републике Италије у области међународног друмског превоза путника и терета. Делегацију је са црногорске стране предводила помоћник министра Мирел Радић-Љубисављевић, а са италијанске директор транспортног сектора у Министарству саобраћаја Цамилло Лобина.
Обје делегације су се сложиле да ће усаглашени ставови о питањима која су била предмет експертског састанка, бити добра основа за закључење предстојећег билатералног споразума о међународном превозу путника и терета између Црне Горе и Италије, чије се потписивање очекује у најскорије вријеме. Тај споразум је израз суверенитета двије државе у области саобраћаја, који ће промовисати начело либерализације у међународном друмском транспорту, у складу са директивама Европске Уније у тој области.
Црногорска страна је исказала потребу за повећање контигената за превоз терета, што је резултат сталног пораста робне размјене између Црне Горе и Италије. Та потреба има утемељење у чињеници да је Италија други по величини спољнотрговински партнер Црне Горе у робној размјени, што доводи до великог интересовања црногорских превозника за обављање теретног превоза.
Успјех црногорске делегације у билатералним преговорима огледа се кроз повећање броја италијанских дозвола за превоз терета за црногорске превознике у 2009. години, с тим што је италијанска страна изразила спремност да се број дозвола додатно повећа, ако црногорски превозници преузму обавезу да унаприједе квалитет возног парка возилима стандарда еуро 3 и више.
Такодје је битно напоменути да је акценат у преговорима стављен и на повећање сигурности и безбједности саобраћаја, поштовање еколошких норми, као и на унапређење мултимодалног саобраћаја између Црне Горе и Италије. Поменута изјава је саставни дио потписаног Протокола са експертског састанка, који представља међународни акт до потписивања билатералног споразума.
Имајући у виду традиционално добре и пријатељске односе између Црне Горе и Италије, како у области међународног превоза у друмском саобраћају, тако и у свим другим областима билатералне сарадње, обје стране су се договориле да превоз путника и терета буде у највећој могућој мјери либерализован, под условом повећања квалитета возног парка превозника. Коришћење путева у будућности реципрочно је ослобођено плаћања накнада, уважавајући интересе превозника обје стране и неопходност хармонизације националних законодавстава са прописима Европске Уније у области транспорта.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?