Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршена Друга рунда преговора о Транспортној заједници

Објављено: 24.11.2008. 23:15 Аутор: Насловна страна
У Бриселу је одржана друга рунда преговора о мултуилатералном споразуму између Европске Заједнице и партнера са Западног Балкана о успостављању Транспортне заједнице.
Циљ Споразума је успостављање Транспортне заједнице у области путева, жељезнице, поморства, унутрашње пловидбе и развој транспортне мреже.
Транспортна мрежа ће се заснивати на прогресивној интеграцији транспортног тржишта у складу са АЦQУИС Цоммунитаире , укључујући и области техничких стандарда, интероперабилности, сигурности и безбједности менађзмента за све врсте саобраћаја и социолошки и еколошки утицај.
У оквиру Споразума ће се идентификовати основна транспортна мрежа на подручју Западног Балкана које ће се развијати у складу са препорукама развоја Трансевропске транспортне мреже. Основна мрежа ће се развијати на принципу петогодишњих радних планова и идентификације приоритетних пројеката који имају регионални значај.
У области жељезничког саобраћаја за сада је у оквиру Споразума предложено да се ЕУ и земље партнери са Западног Балкана обавезују да ће омогућити слободан приступ инфраструктури за превознике путника и терета, а уврђена је и обавеза међусобног признавања лиценци и сертификата за безбједност. Анексом споразума ће се предвидјети тзв корак по корак приступ којим ће се примјена наведених обавеза обезбиједити кроз транзициони период и у фазама. То значи да ће се поћи од национално интегрисаног транспортног тржишта и преко интеграција у региону обезбиједити интеграција у Европско тржиште.
У области поморског саобраћаја Европска Комисија ће нагласак ставити на концесије у лукама при чему ће инсистирати на наредна три принципа:
1. транспарентности у додјељивању концесија,
2. дужини трајања концесија до 30 година која обезбјеђује повраћај инвестиције.
3. евентуалном продужетку концесије након истека уговора који ће се спровести по поступку као када се врши потпуно ново додјељивање концесије.
У области поморског саобраћаја Споразумом ће се инсистирати и на испуњавању техничких стандарда у складу са АЦQУИС Цоммунитаире, ИСПС кода, пријемним капацитетима у лукама за одлагање отпадних вода, државној лучкој контроли и администрацији државне заставе.
Црна Гора је предложила да се под поморством у оквиру Споразума предвиди подршка тзв. Коридору 11 (плавим аутопутевима) тако што ће се земљама које нијесу чланице ЕУ пружити финансијска потпора за пројекте који укључују поморску пловидбу и интермодалност.
У друмском саобраћају Споразум ће посебно третирати примјену директива које уређују област безбједности, социјалне и еколошке услове, а на бази анкете коју Европсла Комосија спроводи са свим партнерима формулисаће се клаузуле којима ће се обезбиједити потпуна либерализација друмског саобраћаја.
Како је саопштено, Генерални дирекорат за енергију и транспорт у фебруару и марту 2009. посјетиће све земље партнере са Западног Балкана, а у априлу ће у Бриселу бити одржан наредни мултилатерални састанак.
Очекује се да ће коначан текст Споразума између Европске Комисије и партнера са Западног Балкана бити завршен до средине, а његово потписивање до краја наредне године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?