Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završena Druga runda pregovora o Transportnoj zajednici

Objavljeno: 24.11.2008. 23:15 Autor: Naslovna strana
U Briselu je održana druga runda pregovora o multuilateralnom sporazumu između Evropske Zajednice i partnera sa Zapadnog Balkana o uspostavljanju Transportne zajednice.
Cilj Sporazuma je uspostavljanje Transportne zajednice u oblasti puteva, željeznice, pomorstva, unutrašnje plovidbe i razvoj transportne mreže.
Transportna mreža će se zasnivati na progresivnoj integraciji transportnog tržišta u skladu sa ACQUIS Communitaire , uključujući i oblasti tehničkih standarda, interoperabilnosti, sigurnosti i bezbjednosti menađzmenta za sve vrste saobraćaja i sociološki i ekološki uticaj.
U okviru Sporazuma će se identifikovati osnovna transportna mreža na području Zapadnog Balkana koje će se razvijati u skladu sa preporukama razvoja Transevropske transportne mreže. Osnovna mreža će se razvijati na principu petogodišnjih radnih planova i identifikacije prioritetnih projekata koji imaju regionalni značaj.
U oblasti željezničkog saobraćaja za sada je u okviru Sporazuma predloženo da se EU i zemlje partneri sa Zapadnog Balkana obavezuju da će omogućiti slobodan pristup infrastrukturi za prevoznike putnika i tereta, a uvrđena je i obaveza međusobnog priznavanja licenci i sertifikata za bezbjednost. Aneksom sporazuma će se predvidjeti tzv korak po korak pristup kojim će se primjena navedenih obaveza obezbijediti kroz tranzicioni period i u fazama. To znači da će se poći od nacionalno integrisanog transportnog tržišta i preko integracija u regionu obezbijediti integracija u Evropsko tržište.
U oblasti pomorskog saobraćaja Evropska Komisija će naglasak staviti na koncesije u lukama pri čemu će insistirati na naredna tri principa:
1. transparentnosti u dodjeljivanju koncesija,
2. dužini trajanja koncesija do 30 godina koja obezbjeđuje povraćaj investicije.
3. eventualnom produžetku koncesije nakon isteka ugovora koji će se sprovesti po postupku kao kada se vrši potpuno novo dodjeljivanje koncesije.
U oblasti pomorskog saobraćaja Sporazumom će se insistirati i na ispunjavanju tehničkih standarda u skladu sa ACQUIS Communitaire, ISPS koda, prijemnim kapacitetima u lukama za odlaganje otpadnih voda, državnoj lučkoj kontroli i administraciji državne zastave.
Crna Gora je predložila da se pod pomorstvom u okviru Sporazuma predvidi podrška tzv. Koridoru 11 (plavim autoputevima) tako što će se zemljama koje nijesu članice EU pružiti finansijska potpora za projekte koji uključuju pomorsku plovidbu i intermodalnost.
U drumskom saobraćaju Sporazum će posebno tretirati primjenu direktiva koje uređuju oblast bezbjednosti, socijalne i ekološke uslove, a na bazi ankete koju Evropsla Komosija sprovodi sa svim partnerima formulisaće se klauzule kojima će se obezbijediti potpuna liberalizacija drumskog saobraćaja.
Kako je saopšteno, Generalni direkorat za energiju i transport u februaru i martu 2009. posjetiće sve zemlje partnere sa Zapadnog Balkana, a u aprilu će u Briselu biti održan naredni multilateralni sastanak.
Očekuje se da će konačan tekst Sporazuma između Evropske Komisije i partnera sa Zapadnog Balkana biti završen do sredine, a njegovo potpisivanje do kraja naredne godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?