Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење поводом тендерске фазе на реализацији концесије за аутопут од Бара до Бољара

Објављено: 18.12.2008. 20:19 Аутор: Насловна страна
Након одржане тендерске конференције за понуђаче за концесију аутопута Бар-Бољаре, у новембру мјесецу т.г., чији је циљ био да се од инвеститора добију корисни коментари у вези са тендерским процесом и документацијом, као и да се размијене информације и виђења могућих посљедица глобалне финансијке кризе на пројекат аутопута Бар-Бољаре, Влада Црне Горе и Министарство поморства, саобраћаја и телекомуникација, у сарадњи са својим водећим савјетником Међународном Финансијском Корпорацијом, продужила је рок за достављање понуда за пројекат додељивања концесије за аутопут од Бара до Бољара за 45 дана, односно до 2. марта 2009. године.
Влада Црне Горе се одлучила на овакав корак из више разлога, првенствено је имала у виду да је техничка документација која је до сада припремљена за пројекат аутопута, укључујући идејни пројекат за дионицу Смоковац Матешево и генералне пројекте за преостале дионице, веома обимна и комплексна и да је за њено ваљано изучавање потребно дуже од првовремено предвиђеног рока. Такође, свјетска финансијска криза значајно утиче на спремност комерцијалних банака да обезбиједе кофинансирање изградње аутопута. У таквој ситуацији реализација пројекта ће у знатној мери зависити од спремности међународних финансијских институција да финансирају пројекат. Како те институције имају изузетно захтјевне стандарде за инфраструктурне пројекте и стриктне процедуралне кораке, додатно вријеме ће бити потребно да би им се омогућила адекватна анализа пројекта. Ово је потврђено у разговорима представника међународних финансијских институција и чланова Владе Црне Горе.
Поред тога, кроз интензивни дијалог са потенцијалним понуђачима који траје од самог почетка пројекта, и кроз консултације током конференције за понуђаче, постало је јасно да значајна већина од шест претквалификованих кандидата није у могућности да до 15. јануара 2009. године поднесе понуду. Додатно вријеме ће бити искоришћено и за даље унапређивање тендерске документације, кроз различите модусе размјене информација и мишљења са претквалификованим понуђачима. Финална верзија тендерске документације и Уговора о концесији ће бити достављена понуђачима 9. фебруара 2009 године.
Влада Црне Горе је овим продужењем рока показала да је одговоран партнер, који има слуха за оправдане захтјеве потенцијалних понуђача, и који правовремено реагује на промјене на тржишту, а све са циљем да спроведе тендерски поступак на начин који ће омогућити највећу могућу конкуретност и квалитет техничких и финансијских понуда.
Након затварања тендерског поступка, када ће претквалификовани понуђачи доставити своје понуде, приступиће се њиховој евалуацији, и у првој половини марта 2009. године, изабраће се партнер за реализацију концесије за аутопут од Бара до Бољара.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?