Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 22.01.2009. 23:35 Аутор: Насловна страна
Данас је одржана сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић. Сједници су присуствовали потпредсједник Владе и потпредсједник Савјета Вујица Лазовиц, те чланови потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић, министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар, министар за економски развој Бранимир Гвозденовић, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић.

Савјет је на данашњој сједници разматрао динамику реализације тендерске фазе пројекта изградње аутопута од Бара до Бољара, према којој је 2. март ове године утврђен као рок за достављање понуда, након чега ће Комисија за оцјену понуда и преговарање, заједно са савјетником Владе Црне Горе - Међународном финансијском корпорацијом, у што краћем року извршити вредновање и формирати ранг листу. На основу предлога Савјета за изградњу аутопутева, Влада Црне Горе треба да донесе одлуку о усвајању ранг листе, након чега могу да отпочну преговори са најбољим понуђачем.

Поред динамике, предмет данашњег рада била је и информација о ажурираним кључним елементима пројекта, са фокусом на будуће односе Владе Црне Горе и концесионара. У том контексту, Савјет је разматрао кључне модификације Нацрта Уговора о концесији, које су произашле из друге рунде размјене информација са шест претквалификованих понуђача, уз дефинисање минималног захтјева за сопственим учешћем (еqутиy) будућег концесионара, примјењујући концепт директног увођења капитала који се темељи на динамици пројекта. Поред тога, разматран је концепт привремених приступних путева и изградње нових за потребе градилишта, као и предлог да се пролаз вангабаритних возила рјешава комерцијалним договором концесионара и корисника, уз сагласност ресорних институција Црне Горе. На сједници је било ријечи и о концепту убирања прихода од трећих лица којима ће располагати Влада Црне Горе, уколико претквалификовани понуђачи не изађу са предлогом редукције финансијске понуде по том основу. Такође је утврђена максимална почетна висина путарине, а дефинисана је и подјела користи између Владе и концесионара приликом оптимизације главног пројекта и предложено да независни инжењер буде ангажован и за период управљања аутопутем итд.

Будући да у првој половини фебруара предстоји још једна рунда размјене информација са претквалификованим понуђачима, закључено је да се до тада припреми финална верзија Нацрта уговора о концесији, која ће бити полазна основа за преговоре са будућим концесионаром.

Савјет се такође упознао са питањима и одговорима из кореспонденције у тендерској фази, који се путем електронске базе података стављају на увид свим претквалификованим понуђачима.

Савјет је разматрао и информацију о изради елабората о процјени утицаја на животну средину за дионицу аутопута од Подгорице до Матешева. Осим тога што је елаборат урађен у складу са црногорском регулативом и што ће његов Нацрт ових дана бити постављен у електронској бази података, у наредних мјесец дана ће уз помоћ експерата Међународне финансијске корпорације, бити припремљена финална верзија у складу са захтјевима међународних финансијских институција.

Поред наведених тема, Савјет је разматрао и информацију о изради Елабората о експропријацији непокретности за дионицу аутопута од Смоковца до Матешева, о чему је Управа за некретине доставила Дирекцији за саобраћај елаборат за КО Рогами, Ђурковићи, Мрке и Близине. Управа је, такође, 12. јануара т.г. преко Комисије за излагање, започела поступак излагања на јавни увид података премјера и катастарског класирања земљишта и утврђивања права на непокретности за КО Биоче, Клопот, Пелев Бријег и Душке. Све те активности одвијаће се сукцесивно са припремом елабората експропријације непокретности и за преостале под-дионице.

У поступку претквалификације потенцијалних понуђача за потписивање и имплементацију уговора о јавном-приватном партнерству, који укључује пројектовање, финансирање, изградњу, управљање и одржавање аутопута од Бара до Бољара, квалификовало се сљедећих шест компанија/конзорцијума:

1. Алпине Конзорцијум (Руководећи члан: Алпине Бау, Аустрија, ПОРР Солутионс Иммобилиен унд Инфраструктурпројекте, Аустрија и Осијек-Котекс д.д, Хрватска),
2. Актор Конзорцијум (Руководећи члан: Актор Цонцессионс, Грчка и Актор, Грчка),
3. Боуyгуес Конзорцијум (Руководећи члан: Боуyгуес Травауx Публицс, Француска, ДТП Террассемент, Француска и Интертолл-Еуропе Зрт, Мађарска),
4. Конструктор Конзорцијум (Руководећи члан: Конструктор инжењеринг д.д., Хрватска, Институт Градевинарства Хрватске д.д., Хрватска и Техника д.д., Хрватска),
5. Страбаг АГ Аустрија и
6. Хоусинг & Цонструцтион Холдинг Цо, Израел.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?