Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопстење: Парафиран билатерарни Споразум о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају између Црне Горе и Србије

Објављено: 16.02.2009. 19:54 Аутор: Насловна страна
Након дводневног усаглашавања делегација Црне Горе и Републике Србије, у Подгорици је данас парафиран Споразум између Влада Црне Горе и Србије о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају. Споразум је сачињен према препорукама Европске конференције министара транспорта (ЦЕМТ) и прилагођен захтјевима обје државе.
Црногорску делегацију предводила је помоћник министра саобраћаја, поморства и телекомуникација Црне Горе Мирел Радић Љубисављевић, а делегацију Србије помоћник министра за инфраструктуру Републике Србије Борислав Боровић.
Парафирани Споразум уређује билатерарне односе у области превоза којим се олакшава проток робе и путника и уклања низ баријера у међународном друмском саобраћају. То је велики помак ако се има у виду чињеница да је до сада превоз између Црне Горе и Србије обављан у режиму унутрашњег саобраћаја. Споразум је такође израз суверенитета обје државе у области саобраћаја. Њиме се уређују сва питања превоза путника и терета између двије државе.
Неусаглашени су остали ставови о заштити домаћег тржишта увођењем билатерарних и дозвола за и из треће земље (за шта су се залагали црногорски представници) и предлог да се превозницима не наплаћује накнада за коришћење путева чиме би се смањили трошкови превоза и административне баријере у међународном превозу.
И овај предлог изнијела је црногорска делегација. Како делегација Републике Србије није имала мандат да преговара о том питању о њему ће се одлучивати на наредном сусрету представника двије земље током септембра ове године.

Једна од битнијих новина установљена Споразумом је увођење дозвола за линијски превоз путника, што је у складу са праксом у међународном превозу и европском транспортном политиком. Систем међународних дозвола стартоваће 2010. године, а до тада ће се превоз између Црне Горе и Србије обављати на основу редова вожње које овјеравају надлежни органи обје државе.
Да би се олакшао проток путника и услуга између двије државе договорено је да се погранични саобраћај између сусједних пограничних општина обавља без дозвола, на основу усклађених и регистрованих редова вожње код надлежних органа за послове саобраћаја у обје државе.
Преговори између делегација Црне Горе и Србије протекли су у пријатељској и конструктивној атмосфери. Уочени су видни помаци у унапређењу билатерарног превоза, а потписивање међународног споразума између Владе Црне Горе и Републике Србије очекује се у најскорије вријеме када се планира сусрет на министарском нивоу између Црне Горе и Републике Србије.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?