Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopstenje: Parafiran bilaterarni Sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju između Crne Gore i Srbije

Objavljeno: 16.02.2009. 19:54 Autor: Naslovna strana
Nakon dvodnevnog usaglašavanja delegacija Crne Gore i Republike Srbije, u Podgorici je danas parafiran Sporazum između Vlada Crne Gore i Srbije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju. Sporazum je sačinjen prema preporukama Evropske konferencije ministara transporta (CEMT) i prilagođen zahtjevima obje države.
Crnogorsku delegaciju predvodila je pomoćnik ministra saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore Mirel Radić Ljubisavljević, a delegaciju Srbije pomoćnik ministra za infrastrukturu Republike Srbije Borislav Borović.
Parafirani Sporazum uređuje bilaterarne odnose u oblasti prevoza kojim se olakšava protok robe i putnika i uklanja niz barijera u međunarodnom drumskom saobraćaju. To je veliki pomak ako se ima u vidu činjenica da je do sada prevoz između Crne Gore i Srbije obavljan u režimu unutrašnjeg saobraćaja. Sporazum je takođe izraz suvereniteta obje države u oblasti saobraćaja. Njime se uređuju sva pitanja prevoza putnika i tereta između dvije države.
Neusaglašeni su ostali stavovi o zaštiti domaćeg tržišta uvođenjem bilaterarnih i dozvola za i iz treće zemlje (za šta su se zalagali crnogorski predstavnici) i predlog da se prevoznicima ne naplaćuje naknada za korišćenje puteva čime bi se smanjili troškovi prevoza i administrativne barijere u međunarodnom prevozu.
I ovaj predlog iznijela je crnogorska delegacija. Kako delegacija Republike Srbije nije imala mandat da pregovara o tom pitanju o njemu će se odlučivati na narednom susretu predstavnika dvije zemlje tokom septembra ove godine.

Jedna od bitnijih novina ustanovljena Sporazumom je uvođenje dozvola za linijski prevoz putnika, što je u skladu sa praksom u međunarodnom prevozu i evropskom transportnom politikom. Sistem međunarodnih dozvola startovaće 2010. godine, a do tada će se prevoz između Crne Gore i Srbije obavljati na osnovu redova vožnje koje ovjeravaju nadležni organi obje države.
Da bi se olakšao protok putnika i usluga između dvije države dogovoreno je da se pogranični saobraćaj između susjednih pograničnih opština obavlja bez dozvola, na osnovu usklađenih i registrovanih redova vožnje kod nadležnih organa za poslove saobraćaja u obje države.
Pregovori između delegacija Crne Gore i Srbije protekli su u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi. Uočeni su vidni pomaci u unapređenju bilaterarnog prevoza, a potpisivanje međunarodnog sporazuma između Vlade Crne Gore i Republike Srbije očekuje se u najskorije vrijeme kada se planira susret na ministarskom nivou između Crne Gore i Republike Srbije.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?