Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Почео преговарачки поступак са прворангираним понуђачем за додјелу концесије за аутопут Бар-Бољаре

Објављено: 28.04.2009. 20:47 Аутор: Насловна страна
Преговарачки поступак са прворангираним понуђачем за додјелу концесије за аутопут Бар-Бољаре, хрватским конзорцијумом Конструктор, званично је започет данас у Подгорици.

Основни циљ тог процеса је да чланови Владиног преговарачког тима и прворангирани понуђач одреде коначан облик концесионог Уговора, који опредјелјује све елементе који се односе на пројектовање, финансирање, изградњу, управљање и одржавање аутопута од Бара до Бољара. Нацрт концесионог Уговора практично је дефинисан већ током тендерске фазе Пројекта са свим квалификованим понуђачима, чијим су квалитетом изразиле задовољство све компаније и конзорцијуми. Из тог разлога, сходно тендерским правилима, током преговора није могуће уносити суштинске измјене у текст концесионог уговора.

Владин преговарчки тим предводе потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић, министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар и министар за економски развој Бранимир Гвозденовић. Поред њих, у тиму су и чланови тендерске Комисије, док ће ток преговора пратити Медјународна Финансијска Корпорација (Интернатионал Финанце Цорпоратион), члан Групације Свјетске банке која је Владин водећи консултант у Пројекту.

Подсјећања ради, након читавог низа активности, од израде и усвајања комплетне законске регулативе и пројектних докумената па све до реализовања претквалификационог тендера и тендера за изградњу аутопута, 2. марта су јавно отворене понуде за овај изузетан инфраструктурни пројекат.

Тендерска комисија је 18. марта објавила ранг листу приспјелих понуда и јавно саопштила да је прворангирани понуђач хрватски конзорцијум Конструктор, а другорангирани Актор Конзорцијум (Грчка) и Хоусинг & Цонструцтион Холдинг Цо (Израел), који су формирали конзорцијум на паритетној основи и доставили заједничку понуду. Једини критеријум за рангирање понуда је био финансијски издатак државе у финансирању пројекта, који се исказује на основу Нето Садашње Вриједности (НСВ) годишњих уплата које понуђачи захтијевају од Владе Црне Горе.

Финансијска понуда Конструктора, дефинисана као Нето Садашња Вриједност годишњих уплата од стране Владе Црне Горе, за дионицу Смоковац Матешево износи 603 милиона Еура а за читав аутопут од Бара до Бољара 1,75 миљарде ЕУР. Након тога Влада је усвојила предлог Савјета за изградњу аутопутева да се отпочне преговарачки поступак са прворангираним понуђачем, а о кључним темама које би могле бити предмет преговара услиједила је преписка између представника Владе и конзорцијума Конструктор.
Представници Владе Црне Горе, Министарства саобраћаја и конзорцијума Конструктор у више наврата су нагласили да очекују ефикасне преговоре који ће резултирати потписивањем концесионог уговора у најкраћем могућем року, чиме би отпочела фаза обезбјеђивања финансијских средстава која може трајати највише шест мјесеци, а потом и сама градња аутопута Бар-Бољаре.


О КОНСТРУКТОРУ

Конзорцијум Конструктор (Хрватска) чине конзорцијум Инжињеринг дд, ИГХ дд и Техника дд. Од пројеката које су реализовали најпознатији су градња Масленичког моста, велика инвестиција изградње петље у Дакару и заобилазнице око Ријеке. Конструктор је градио и више од 500 км аутопута у Хрватској.

Контакт особа за односе са медијима:
Ивана Пејовић
ПР служба Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација
Тел: 020 234-179
Моб: 069 025 366
Е-маил: ивана.пејовиц@гов.ме
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?