Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Парафиран Споразум између Владе Црне Горе и Владе СР Њемачке о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају

Објављено: 29.04.2009. 19:43 Аутор: Насловна страна
У Подгорици је, у организацији Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, одржан дводневни састанак Мјешовите комисије делегација Црне Горе и Савезне Републике Њемачке у области међународног друмског превоза путника и терета. Делегацију је са црногорске стране предводила помоћник министра за друмски, ваздушни саобраћај и путеве, Мирел Радић-Љубисављевић, а са њемачке шеф одјељења за међународни транспорт у Министарству транспорта, изградње и урбаног развоја Роберт Кüхнер. Преговорима је присуствовао и амбасадор СР Њемачке у Подгорици Петер Платте.

Након дводневног усаглашавања, парафиран је Споразум између Владе Црне Горе и Владе СР Њемачке о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају, у складу са легислативом Европске уније. Тај Споразум је израз суверенитета двије државе у области друмског саобраћаја, а промовише најновије трендове из области транспортне политике ЕУ.

Делегације су се договориле да је неопходно да и црногорски и њемачки превозници поштују сва правила која су на снази, а посебно прописе везане за безбједност саобраћаја, радног времена, одмора и вожње возача, као и заштиту животне средине кроз унапређење стандарда моторних возила.

Узимајући у обзир развој билатералног саобраћаја и тежњу за унапређење еколошко и безбједносно погоднијих возила, обје стране су на бази реципроцитета договориле прелиминарни контингент дозвола за 2010. годину, с тим да ће се у случају потребе за већим обимом превоза, на бази реципроцитета, размијенити додатни контингент дозвола.

Обострано је констатовано да постоји простор и потенцијал за унапређење међусобне сарадње и побољшање трговинске размјене, чији је предуслов савремено организован међународни превоз.

Потписивање споразума очекује се у најскорије вријеме на нивоу двију Влада, и осим значаја за билатералне односе Црне Горе и СР Њемачке, он има и шири значај ако се има у виду да његове одредбе инкорпорирају европско право у области друмског саобраћаја, што представља важан корак на путу придруживања Европској унији.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?